Elektromos rásegítésű kerékpár – támogatással

2021. január 4. 16:30 | Sipos Gábor

Egymilliárd forint összértékű vásárlási támogatás második részéhez férhetnek hozzá a pályázók január negyedikétől nyolcadikáig. Az elektromos kerékpárokat népszerűsítő pályázati forrásból – típustól függően – kilencven, illetve százötvenezer forint támogatás igényelhető kerékpáronként.

Ismét pályázatot tett közzé a IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság – elektromos rásegítésű kerékpárokat lehet állami támogatás segítségével vásárolni. A leendő vásárlók két típus: pedál- és nyomatékszenzoros elektromos rásegítésű kerékpár vásárlásához pályázhatnak kilencven-, illetve százötvenezer forint támogatásra.

– A két típust arról lehet megismerni, hogy az olcsóbb, pedálszenzoros kerékpárokban az elektromos motor vagy az első, vagy a hátsó agyban helyezkedik el. A nyomatékszenzorosok – ezek a drágábbak – középmotorosok. Utóbbiaknak nagyobb nyomatékuk van, sokkal nagyobb hatótávolság megtételére tudjuk használni a nagyobb akkumulátor-kapacitás miatt – mondta megkeresésünkre Balázs Imre, a Speedy kerékpárüzlet tulajdonosa.

Fontos tudni, hogy az elektromos rásegítésű kerékpárt ugyanúgy tekerni kell, mint egy hagyományos kerékpárt, viszont kevesebb energiabefektetéssel gyorsabb sebességet lehet elérni vele, illetve szembeszél vagy emelkedő esetén sem kell erőlködnie a kerékpárosnak. Ha véletlenül lemerülne a kerékpár akkumulátora, akkor sincs gond, hiszen ez a jármű ugyanolyan elven működik, mint a hagyományos társa: a kerék tekerésével lehet használni a kétkerekűt.

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervhez kapcsolódó pályázati kiíráson magyar állampolgárok vehetnek részt. Azok vehetnek részt rajta sikerrel, akik a pályázat benyújtásától számítva visszamenőleg legalább három hónap folyamatos munkaviszonnyal, megbízási jogviszonnyal vagy vállalkozói jövedelemmel rendelkeznek. A pályázatok benyújtási határideje január 8. 

További programok »

Gazdaság

15 éve jött létre a Budapest Bank békéscsabai szolgáltató központja

A Budapest Bank 2006-ban telepítette háttérműveleti egységét Békéscsabára, mára pedig a térség egyik legnagyobb munkaadója lett. 15 éve van jelen a megyeszékhely életében, azonban az önkormányzat, valamint a pénzintézet vezetése is hosszútávban gondolkodik, ennek megfelelően a cég a tervek szerint a jövőben tovább bővíti majd a központ szolgáltatásait.
2021. június 21. 18:42
FEL