El kell zárni a kutyákat, macskákat

2016. április 5. 12:40 | Fekete Kata

Tilos a legeltetés, az ebeket pedig elzárva kell tartania a gazdáknak a következő néhány hétben, ugyanis országszerte megkezdődött a rókák veszettség elleni vakcinázása. A csalétkeket repülőgépről és kézzel szórják a szakemberek a települések külterületein. Az ebzárlatra azért van szükség, hogy csak a vadon élő ragadozók egyenek a veszettség elleni anyagot tartalmazó csalétkekből.

 

Békés megyében a baromfihúst és csontot is tartalmazó csalétkeket nem csak kézzel, hanem repülőgéppel is szórják. Hazánkban 20 éve vakcináznak azért, hogy megelőzzék a veszettség terjedését a ragadozó állatok közt. Dr. Bakos Pál, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály hatósági állatorvosa elmondta, ilyenkor tilos a legeltetés, valamint a kutyákat, macskákat is elzárva kell tartani. Ebet az érintett területről csak engedéllyel lehet kivinni, és csak pórázzal és szájkosárral lehet sétáltatni. Az ebzárlat a kiszórás napjától számított 21 napig tart. Mivel a vakcinázást mindenhol más időpontban kezdik, ezért a tilalmat legkésőbb május elején oldják fel.

Erre számos, villanykaróra tűzött plakát figyelmeztet. A vadásztársaságok azonban a  figyelemfelhíváson túl az ellenőrzésben is szerepet vállalnak. Azt is ellenőrzik, hogy sikerrel járt-e a védőanyag eljuttatása. Gál Péter, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének alelnöke hangsúlyozta, május 15-től szeptember 30-ig minden ötezer hektáron hektáronként egy felnőtt róka, vagy aranysakál tetemet kell beszolgáltatni a megyei állategészségügyi hivatalba, ahonnan kivizsgálásra továbbküldik, hogy az állatok megették-e a kiszórt vakcinát. Az elmúlt években jó eredményeket értek el, hiszen csak néhány veszett vadon élő ragadozót találtak.

Csalétkeket országszerte 66 ezer hektáron terítik április 2 és 16 között.

FEL