Időről időre minden háztartásban előfordul, hogy kicsírázik a korábban megvásárolt, majd napokig, hetekig fel nem használt hagyma és a fokhagyma.
Ilyenkor az ember hajlamos elgondolkodni rajta, hogy főzhet-e még biztonsággal a zöldséggel, vagy érdemesebb már megválnia tőle. A zöld hajtások megjelenését sokan a romlás egyértelmű bizonyítékának látják, ez azonban nem feltétlenül van így. Kicsírázott hagyma, fokhagyma Bosszantó, amikor épp nekilátna főzni, de a kamrában a hagymáért nyúlva észreveszi, hogy kicsírázott. Az is előfordul, hogy kívülről még nem, felvágva viszont már látszik a zöld csírakezdemény. Könnyen lehet, hogy reflexből a szemétbe dobja a zöldséget, azt gondolván, hogy annak felhasználása már veszélyes a család egészségére nézve.
A táplálkozástudományi és egészségügyi szakemberek szerint a kicsírázott hagyma és fokhagyma ehető, nem mérgező. Sőt, ami azt illeti, a csíra koncentráltan tartalmazza a szervezet számára fontos tápanyagokat. Ugyanakkor a fogyasztás előtt érdemes néhány szempontot mérlegelni: A csírázásnak indult hagyma gyakran már meg is puhult, ízre, állagra kevésbé kellemes, mint a friss példányok, ezáltal veszít az élvezeti értékéből.
Amennyiben pedig nedves, meleg környezetben indult be a folyamat, előfordulhat, hogy baktériumok szaporodnak el a növényben. Sokan emiatt ódzkodnak a csírák evésétől is, de ez leginkább a legyengült immunrendszerrel élők, idősek, kismamák számára jelenthet kockázatot. Általánosságban kijelenthető, hogy felhasználás előtt alaposan szemügyre kell venni a zöldséget, gyanús foltok, túlzottan puha állag és kellemetlen szag esetén jobb a kidobás mellett dönteni. Míg a csírázásnak induló, egyébként pedig egészségesnek tűnő hagyma és fokhagyma tehát ehető, akár a csírájuk is, a krumpli csírája viszont mérgező! A gumóval kapcsolatban többféle iskola létezik, vannak, akik ilyenkor az egész krumplit mérgezőnek tartják, azonban a legtöbben a csíra gondos eltávolítása után ehetőnek vélik a zöldséget.
A csírázás elkerülésének érdekében a hagymát és a fokhagymát sötét, hűvös, jól szellőző helyen ajánlott tárolni - különösen az utóbbi szempontra érdemes figyelni. Hiába pihennek a zöldségek a kamrában, ha a bolti zacskóban tárolod őket. Szintén számíthat, ha az érés során etiléngázt kibocsátó gyümölcsöktől, például az almától vagy a körtétől elkülönítve raktározod őket, azok ugyanis gyorsíthatják az érést és a csírázást.
A kicsírázott hagymából a zöldség nevelésével is kísérletezhetsz: ehhez óvatosan vágja félbe a hagymát, vegye ki a középső, kicsírázott részt a külső hajtással együtt, majd néhány napra tedd vízbe, hogy tovább fejlődjön. Ezt követően ültesse el a növényt.
Forrás: Femina.hu