Együttműködési megállapodás születhet az Alföldvíz és a Nemzeti Vízművek között

2021. augusztus 16. 12:32 | behir.hu

Elkezdődött a tárgyalás arról, hogy a dél-alföldi régióban szolgáltató, évek óta nehéz anyagi helyzetben lévő Alföldvíz Zrt. csatlakozzon a Nemzeti Vízművek (NV) Zrt. által koordinált integrációs folyamathoz – erősítette meg mindkét szervezet.

Mint az NV Zrt. írta, a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény 2021. június 13-tól hatályos módosítása alapján lehetővé vált az önkormányzatok és a tulajdonukban álló víziközmű-szolgáltatók számára, hogy – önkéntes módon – részt vegyenek egy, az NV Zrt. által koordinált integrációs folyamatban, amellyel biztosítható a hatékonyabb hosszú távú működés.

Az Alföldvíz augusztus 10-i közgyűlésén a tulajdonos önkormányzatok többsége úgy határozott, hogy induljon meg az egyeztetési folyamat, „amely megalapozhatja a szolgáltató részvételét a programban, és a társaság tulajdonosainak víziközmű-vagyon – állam részére történő – átadására vonatkozó későbbi döntéseit” – írta az NV.

Ezt írásban megerősítette az Alföldvíz is, hozzátéve, hogy „az együttműködési megállapodás kidolgozását előkészítő bizottság létrehozására a döntések megszülettek”.

Hangsúlyozzák, a társaság szolgáltatási területén a viziközmű-szolgáltatást a jövőben is az Alföldvíz látja el, így a cég munkavállalóira a tulajdonosi struktúra átrendeződése nincs hatással.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a behir.hu-nak úgy nyilatkozott: ígéretet kapott arra, hogy az utód cégnek az integráció lezárulta után is marad központja Békéscsabán, illetve hogy a dolgozókat nem bocsátják el, elindul egy bérfelzárkóztatási program is, és hogy középtávon elkezdődik a hálózat fejlesztése.

Megjegyezte: szeretnék, ha ez egyfajta mintaprojekt lenne a jövőben esetleg az integrációs programhoz csatlakozó más cégek számára, illetve, hogy véleménye szerint még idén november körül befejeződhet az átalakulás.

A mintegy 1200 munkavállalót foglalkoztató Alföldvíz Zrt. Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyékben, 131 településen lát el víziközmű szolgáltatási feladatokat, 541 ezer ember ellátását biztosítva. Legnagyobb tulajdonnal, 32,8 százalékkal Békéscsaba rendelkezik; az állami tulajdonrész 28,6 százalékos.

Az Alföldvíz Zrt. 2020 januárban 1,713 milliárd forintos alaptőke-emelési kéréssel fordult a tulajdonos önkormányzatok felé a működéshez szükséges forrás megteremtése érdekében, ám a kérést forrás hiányában a tagok elutasították. Magyarország negyedik legnagyobb víziközmű-szolgáltatójának 2019-es üzemi eredménye 647,8 millió forint veszteség; az adózott eredmény mínusz 2,7 milliárd forint volt.

A társaságnál 2017 nyarán tervezték, hogy többségi állami tulajdonba kerülnek, ám az akkori, június végi közgyűlésen az állam részéről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. visszavonta 1 milliárd 700 millió forintos tőkeemelési szándékát.

2020 év végén az állam több mint 602 millió forintos többletforrást biztosított a békéscsabai önkormányzaton keresztül a cégnek, amelyet részben béremelésre, részben veszteségrendezésre fordíthattak.

További programok »

Itthon

Eltiltás hatálya alatt vezetett a békéscsabai férfi, börtönbüntetésre ítélték

Eltiltás hatálya alatt elkövetett járművezetés bűntette miatt az Orosházi Járási Ügyészség vádirata alapján 8 hónap időtartamú végrehajtandó (!) börtönbüntetésre ítélt jogerősen az Orosházi Járásbíróság előkészítő ülésén egy 55 éves büntetett előéletű, visszaesőnek minősülő békéscsabai férfit. A bíróság ezen felül 2 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától és 3 évre a közúti járművezetéstől is.
10:47
FEL