Együtt ünnepelt Füzesgyarmat és a Békés Megyei Önkormányzat

2017. október 20. 18:53 | Szabó Rita

A Békés megyei Füzesgyarmaton pénteken emlékeztek meg az 1956-os hősökről. Ezen az alkalmon egy emlékművet is lelepleztek, melyet pályázati forrásból készítettek el. A szobor egy stilizált lyukas zászlót ábrázol. Az ünnepség mellett a Békés Megyei Önkormányzat ezen a településen tartotta meg kihelyezett közgyűlését, amelyen átadták a Békés Megyéért kitüntetéseket és Polgárokért díjat is. 

Ünnepélyes emlékműavatással tisztelgett Füzesgyarmat városa az '56-os forradalom hőseire. Bere Károly, a város polgármestere elmondta, hogy egy pályázatnak köszönhető, hogy elkészült erre az alkalomra a szobor.

- Szőke Tamás füzesgyarmati származású hivatásos kőfaragó készített egy stilizált lyukas zászlót. Úgy gondoljuk, hogy a parkban a régi kopjafa mellett méltóképp tudjuk majd a későbbiekben is megünnepelni az '56-os hősöket - fogalmazott a városvezető.

A koszorúzást követően ünnepi megyei közgyűlést tartott a Békés Megyei Önkormányzat Füzesgyarmaton.  Az eseményen két napirendi pont volt, az október 23-ai megemlékezések és a kitüntetések átadása. A térség országgyűlési képviselője felidézte az '56-os megemlékezések hagyományát.

- Kevesen ismerték a forradalom történetét annak idején. Az első megemlékezésen a még élő '56-osok idéztek fel emlékeket, megsárgult újságcikkeket. Röplapokat olvastak fel az ünnepi szónokok, majd felemelkedtek az első kopjafák, szaporodtak az emléktáblák, megszülettek az emlékezet helyei. Egyre több helyen emelkedtek fel, kőből, márványból készült szobrok - hangsúlyozta dr. Kovács József.

A ünnepi beszédeket követően díjátadó következett. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke elmondta: négy díjat adnak át ezen az alkalomon. A Békés Megyéért kitüntetés egy több évtizedes elismerés, melyet minden évben három személynek ítélhetnek oda. 2017-ben a három díjazott Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő, Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó és Kreszta Tarján román nemzetiségi szószóló volt.

- Hatalmas nagy megtiszteltetés, hogy ezt a díjat én is megkaphattam. Ilyenkor érzem azt, hogy megérte olyan sokat dolgozni - fogalmazott az idei világbajnokságon ezüstérmet szerző súlylökő.

A negyedik, azaz a Polgárokért díjat 2015-ben hívták életre. Ezt az elismerést idén harmadik alkalommal adták át és rendszerint polgármesterek kapják. Azok a városvezetők, akik több mint egy letöltött ciklus után a munkásságukkal kiérdemelték. Idén ezt a díjat Dr. Varga Lajos Dombegyháza polgármesterének ítélték oda.

- A jó Isten a háta mögé nézett és észre vett engem. Rendkívül megtisztelő, engem ilyen magas rangú, életet felölelő kitüntetés még nem ért - árulta el dr. Varga Lajos.

 

 

 

 

További programok »

FEL