Egyszerűbb és gyorsabb lesz a CSOK igénylése

2018. március 2. 18:15 | Horváth Szabolcs

Egyszerűbb és gyorsabb lesz a családi otthonteremtési kedvezmény, a csok igénylése március 15-étől, és még több család számára lesz elérhető. A támogatás népszerűségét jelzi, hogy eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta már igénybe venni 189 milliárd forint összegben - ismertette szerdán az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára Novák Katalin.

Még sok a doboz az összeszerelésre váró bútor a nappaliban egy háromgyerekes családnál, akik most költöztek át egy belvárosi, 110 négyzetméteres, új építésű kertes házba.

Igazából teljesen a CSOK követelményeinek megfelelően alakította ki az építész az egész házat, két fürdőszobával és a 12 négyzetméteres gyerekszobákkal. Nekünk is jó így, mert a kicsiket rendesen el tudjuk helyezni mondja Pécz Lilla.

Az előző lakás egy 50 négyzetméteres albérlet volt – mondja az anyuka – ahol a gyerekekkel már nagyon nehezen fértek el. Itt a kislány is külön szobát kapott, ott már csak egy-két dolog kell, hogy a helyére kerüljön.

A családi házat a CSOK-os – három gyerek után járó, 10 millió forintos – támogatásnak köszönhetően tudták megvásárolni. Pécz Lilla szerint e-nélkül nem mertek volna belevágni a ház vásárlásba.

– Azért ez egy biztosíték volt és tényleg azt éreztük, olyan hátszelet adott, hogy neki mertünk fogni ennek a vállalkozásnak – nyilatkozta Pécz Lilla .

Egyszerűbb lesz az otthonteremtési kedvezmény igénylése. Többek közt az új lakás építése, vásárlása mellett az otthonukat bővítők a már folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a csok-ot – emelte ki Novák Katalin – továbbá akár minden költségüket fedezhetik a csok-ból a támogatás összegéig.

– Most fog hatályba lépni egy olyan rendeletmódosítás aminek köszönhetően egyszerűbb, gyorsabb lesz a CSOK igénylése és még több család számára lesz elérhető. Remélhetőleg a mai napon megjelenik a közlönyben a két rendelet módosítása és március 15-ei hatálybalépéssel számolunk – mondta szerdai sajtótájékoztatón Novák Katalin az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

A CSOK népszerűségét jelzi, hogy eddig 68 ezer család, 280 ezer ember tudta már igénybe venni 189 milliárd forint összegben – mondta az államtitkár. A támogatási keret felülről nyitott, az minden család számára elérhető lesz a jövőben is - fűzte hozzá Novák Katalin.

További programok »

FEL