Egyszerű, mégis nagyszerű

2016. július 10. 14:24 | Laczkó Viktória

Kertész, csabai, hagyományos – ezeket a jelzőket aggatták a bográcsban rotyogó lecsókra a csapatok a CsabaParkban rendezett lecsófőző versenyen. Összesen 7 csapat szeletelt, pirított és kevert az első helyért a Csaba Napokon.

Sürögtek-forogtak a csapattagok a bográcsok körül, mindenkinek volt feladata.

Az egyik csapat csak jobbról balra forgatta össze a bogrács tartalmát. A Békéscsabai Ipartestület Veterán Motoros Klub tagjainak sajátságos módszerrel dolgoztak. - Jobbra kell kavarni mindig. Nem szabad visszafele. Egy irányba, mindig jobbra! - hangoztt el. A veteránok minden ételt ezzel a módszerrel készítenek el. Hagyománnyá vált a különös technika a csapat körében az évek során. Bográcsukban csabai lecsó főtt, tojással és házi csipetkével. - Először megsütöttük a szalonnát, amit beletettünk. Utána rátettük a hagymát, azt is dinszteljük, de nem túl pirosra, hogy főtt legyen inkább. Majd jön a paradicsom, paprika és menet közben a kézzel készített csipetke és végül a tojás - avatott be a receptbe Tóth József.

A nagy meleg miatt sokan a sátor árnyékába húzódtak. A Gyuláról érkező, HALLÓ(K) ITT VAGYUNK! színjátszó kör tagjai is itt készítették elő az ételt. Ők egy úgynevezett kertészlecsóval készültek. Ez egy letisztult, kevés fűszert tartalmazó verzió, amit a szalonna tett egyedivé. - Ez úgy készült, hogy nagyon kevés füstölt szalonna, vöröshagyma. Megpirítva a füstöt szalonna, rátéve a vöröshagyma egy kicsit megdinsztelve, erre jön a felszeletelt paprika. És amikor ez így megdinsztelődött, akkor jön rá a paradicsom. Így néz ki egy kertész lecsó - árulta el Lovász József.

Családostól, barátokkal kiegészülve érkeztek a békéscsabai Sósék a Csabaparkba, ők egy hagyományos lecsót készítettek. A paradicsom héj nélkül került a bográcsba, később tarhonya követette. - Mi egy sima, hagyományos lecsót csinálunk. Egy házi lecsót, amit kis paprikával megszórtuk és ennyi - mondta el Krucsó Márk

A lecsók egy-kettőre a bográcsba kerültek az összes csapatnál. A zsűri nem állított fel szigorú szabályrendszert, Kozma János a rendezvény védnöke így fogalmazott: - Baráti társaságok is vannak itt, visszatérő csaptok, akik már évek óta főznek. Idén nem rendeztünk külön lecsófőző napokat, hanem a Csaba Napokba integráltuk. Tehát egyetlen egy feltétel van, finom lecsót kell főzni. Az alapanyagot mi biztosítjuk.”

A verseny után 17:00-kor Bódi Guszti, 18:00-kor Szandi és végül 19:30-kor Pataky Attila lép a színpadra. Még nem késő elindulni! A kijutást a Szent István térről ingázó Dottó vonat is biztosítja.

FEL