Egyre több a telelő réti fülesbagoly a Kis-Sárréten

2018. november 24. 10:53 | behir.hu

Az utóbbi hetekben folyamatosan növekszik a telelésre érkező réti fülesbaglyok száma a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. A réti fülesbaglyok magyarországi állományának alakulása – a költő és a telelő példányok esetében egyaránt – a rágcsálósűrűség függvénye. Ha sok a mezei pocok, akkor sok a réti fülesbagoly is.

A Kis-Sárréten idén esős volt a nyár eleje, így egyetlen réti fülesbagoly-költést sem tapasztaltak. A nyár vége és az ősz azonban hosszú szárazságot hozott, ezért a rágcsálók, különösen a mezei pockok száma is jelentősen megnövekedett.

Ezzel összefüggésben néhány hete megjelentek a réti fülesbaglyok első telelő példányai is. Mostanra a számuk már elérte a 90-et, s az elkövetkező időszakban várhatóan tovább növekszik majd. Legkedveltebb nappalozó- és éjszakázóhelyeik a zsombékoló mocsárrétek, erdőfelújítások és a gyomos, elhanyagolt parlagterületek.

A Kis-Sárréten belül különösen Mezőgyán és Geszt községek határában figyeltünk meg népesebb csoportosulásokat. Vadászó példányaikat leginkább a kora reggeli és az alkonyati órákban figyelhetjük meg, de borongósabb időben napközben is elindulnak táplálék után.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság

 

További programok »

Környezetvédelem

Gyermekrajz-pályázat újrahasznosítás témában

A Bonduelle élelmiszer-ipari cég újrahasznosítás témakörben rajzpályázatot hirdetett, amelyre rengeteg pályamű érkezett egyéni és csoportos kategóriákban, többféle műfajban. Szerdán tartották a díjátadót, ahol Békés vármegye számos óvodája és általános iskolája képviseltette magát.
2023. november 29. 12:58
FEL