Egyre több a nyertes uniós pályázat

Ugrásszerűen megnőtt a beadott és nyertes pályázatok száma a közvetlenül pályázható európai uniós programokon az elmúlt két évben – mondta a Magyar Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. (MFK) ügyvezető igazgatója pénteki tájékoztatóján.

Kiss Antal miniszteri biztos tájékoztatása szerint az MFK munkájának is köszönhető, hogy a 2014-ben elnyert 4,66 milliárd forinthoz képest 2016-ban már 16,54 milliárd forint volt a magyar érdekeltségű pályázatokra jutó támogatás összértéke.

A kormány 2014-ben azzal a céllal hozta létre az MFK-t, hogy segítse a magyar szereplőket a közvetlen uniós források elnyerésében. Az EU Horizon 2020 kutatás-fejlesztési és innovációs programja által biztosított forrásokat érintően az MFK összetett pályázatfejlesztői munkát végez. Több mint 500 személyes tanácsadás során a szakértők 515 projektet vizsgáltak meg, és közülük 51-et választottak ki pályáztatásra. Eddig 54 pályázatot adtak be a társaság közreműködésével 10 milliárd forintot meghaladó értékben, amiből közel 6 milliárd forint értékű áll értékelés alatt.

Az MFK a fejlesztési minisztériummal és az agrártárcával konzorciumi partnerségben 2014–2017-re 1 millió euró összegű pályázatot nyert el Magyarország LIFE környezetvédelmi programokon való részvételének elősegítésére. A LIFE önerőalappal 31 milliárd forint közvetlen kifizetésű forrás lehívására nyílt lehetőség. Így nyert például a Bükki Nemzeti Park 3 millió eurót madárbarát középfeszültségű elektromos vezetékek kialakítására.

 

Forrás: MTI

 

Megosztás:

Címke: , ,