Egyre fontosabb szerepet játszik Békéscsabán a szelektív hulladékgyűjtés

2022. december 1. 13:35 | Vincze Attila

Összesen tizennyolc helyszínen telepített közterületi szelektív hulladékgyűjtő edényeket az önkormányzat, amelyekbe december elsejétől üveg-, papír-, fém- és műanyag-hulladékokat lehet elhelyezni. A fejlesztés célja, hogy minél több hulladékot újra lehessen hasznosítani.

A békéscsabai önkormányzat évek óta elkötelezett környezetünk tisztaságának ügyében, elég csak megemlíteni a korábban bevezetett, házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert, amelyet már a kezdetektől fogva a lakosok 95 százaléka azonnal használt, és azóta is sikeresen működik. Azonban mindig van tér a fejlődésre. 2021-ben Csányi Huba, korábbi diák-alpolgármester például azt javasolta, hogy az önkormányzat lehetőség szerint a közterületeken is helyezzen el szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy a városvezetés örömmel fogadta a javaslatot.

– Mindig nagyon örülök, ha a fiataloktól is kapunk ötleteket. Külön örömmel töltött el, amikor a Csabai Garabonciás Napokon azt láttam, hogy a diákok komoly hányadát foglalkoztatja a környezetvédelem, a hulladékgazdálkodás, környezetünk tisztán tartása. Csányi Huba javaslatát megfogadtuk: miszerint a közterületeken is legyenek szelektív hulladékgyűjtő edények. Ez már a családi házas, lakótelepi övezetekben évek óta megvalósult, azonban most a fontos, forgalmas városi helyszínekre is kihelyeztük ezeket az edényeket – fogalmazott a városvezető.

 

 

Szarvas Péter kiemelte: az élet felgyorsulása azt is eredményezi, hogy többet szemetelünk. Ennek következtében az a tapasztalat, hogy jónéhány forgalmas helyen gyakrabban kell üríteni a kukákat a korábbi időszakhoz képest, sőt egyre több hulladékgyűjtő edényt kell kihelyezni. Békéscsabán minden évben bővül a hulladékgyűjtő edényzetek száma, ezúttal 18 darab szelektív hulladékgyűjtő kihelyezéséről született döntés. Ez a szereléssel együtt összesen nettó hatmillió forintba került, melyet a város az idei önkormányzati költségvetésből finanszírozott. Miután a kivitelezővel megtörtént a szerződéskötés, lezajlott a beszerzés. Megtörtént a szelektív hulladékgyűjtők felszerelése is, így ezeket december elsejétől lehet használni.  

– Arra törekedtünk, hogy forgalmas helyszíneket válasszunk, ezért alapvetően a belvárosban helyeztük ki az edények többségét, illetve az általános és középiskolák közvetlen közelébe. Azt tapasztaljuk, hogy a diákok körében a tízóraizással, uzsonnázással összefüggésben van leginkább szelektív hulladék elhelyezésére igény. Azonban természetesen nemcsak a belváros, vagyis a Csaba Center, az Andrássy út és környezete érintett, hanem például az egyik Lencsési lakótelepi ABC-nél és Jaminában az Erzsébethelyi Általános Iskola környezetében is helyeztünk ki szelektív gyűjtőedényeket – részletezte a polgármester.   

Az újfajta hulladékgyűjtők használata hasonlít a korábban megszokotthoz. Ezekben három külön frakció van, amelyekbe összesen négyféle hulladékot, vagyis üveget, fémet, papírt és műanyagot lehet szeparáltan elhelyezni. Fontos megemlíteni, hogy a lakosok a kidobandó hulladékot a megfelelő színű piktogrammal ellátott frakcióba helyezzék, így például a papírzsebkendőt a papír jelzésűbe, az üdítős alumínium dobozt a fémrekeszbe, a tejfölös dobozt pedig a műanyagokhoz tegyék.

A négyféle hulladék külön gyűjtése által a városi köztereken is megvalósul az, hogy az értékes nyersanyagok nem az általános hulladékgyűjtőkbe kerülnek, így az eldobott hulladéknak vélhetően jóval nagyobb része hasznosul majd újra. Ebben az esetben a szemét nem a Berényi út melletti hulladékhegyre kerül, hanem az ahhoz közeli hulladékválogató műbe, ahol a szakemberek összegyűjtik, szétválogatják, majd összetömörítik azt a későbbi újrahasznosításhoz.

A városvezetés folyamatosan ellenőrizni fogja, hogy mennyire válik be az új közterületi szelektív hulladékgyűjtő rendszer, és amennyiben szükség lesz változtatásra vagy fejlesztésre, akkor amint lehet, beavatkoznak. A beruházás hosszútávon segíthet a környezettudatos nevelésben és szemléletformálásban is, hiszen a csabaiak ezáltal még inkább hozzájárulhatnak majd a környezetünk védelméhez.

További programok »

FEL