Egymilliárd forint az illegális hulladéklerakók felszámolására

2021. január 21. 07:44 | Sipos Gábor

Tisztítsuk meg az országot! Ezzel a szlogennel indult útjára az illegális hulladéklerakók felszámolását célzó program 2020 őszén. Az összesen 7 milliárd forintos forrással rendelkező programra több körben lehet pályázni Békés megyéből is. A jelenlegi, első ütemben több mint 1 milliárd forint a tét.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium még 2020 elején kezdeményezte a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv elindítását. A szakmai feladatok meghatározása után a projekt új irányt vett az őszi hónapokban.

– A kormány elfogadta a Klíma és Természetvédelmi Akciótervet, hiszen mindannyian tiszta, szép országot, egészséges környezetet és tiszta vizű folyókat szeretnénk – mondta még 2020 őszén Szentkirályi Alexandra, szóvivő.  

Most januárban új lehetőségek nyíltak meg azon szervezetek számára, amelyek tenni szeretnének környezetünkért. Ezúttal a civil, a gazdálkodó és az egyházi szervezetek nyújthatnak be pályázatot, és az elnyert összegekből folytathatják az illegális hulladéklerakók megszüntetését célzó munkát.

Opauszki Zoltán kiemelte, hogy szerencsére néhány évtized alatt sokat változott a szemlélet, és nagyon sokan figyelnek a környezetük tisztaságára.

– Jó, hogy ez a pályázati felhívás megjelent. Eddig sokat költött a város arra, hogy felszámoljuk az illegális hulladéklerakókat. Most más lesz a helyzet, mert pályázati forrás elérhetővé vált. A lakosság és az önkormányzat együttműködése elősegíti, hogy ezeket kellő hatékonysággal fel tudjuk tárni és meg tudjuk szüntetni – hangsúlyozta a megyeszékhely tanácsnoka.

Békéscsaba városa sikerrel pályázott az ősszel, így 2,5 millió forintból több mint 50 szemétlerakó tűnhet el a megyeszékhelyről a következő hetekben.

A most pályázó szervezetek január 31-ig adhatják le pályázataikat az IFKA honlapján. Minimum 500 ezer és maximum 5 millió forint közötti összegre lehet pályázni az első ciklusban.  

Napjaink egyik legnépszerűbb békéscsabai civil egyesülete, a Hatvenezer Fa Egyesület szakmai irányítója örömmel vette az információt a pályázati lehetőségről. Mint elmondta, ha lehet, az ő egyesületük is benyújt egy pályázatot, hisz szívügyük a tiszta, fásított környezet.

– Üdvözlendő az, hogy a kormányzat és azon keresztül a helyi önkormányzatok, illetve civil szervezetek is lehetőséget kapnak arra, hogy a hulladékgyűjtést egy ilyen támogatással is el tudják végezni – jegyezte meg dr. Duray Balázs.

Bárki hozzájárulhat az illegális hulladéklerakók megszüntetéséhez. A hulladékradar nevű okostelefonos applikációval minden állampolgár bejelölheti az általa megtalált illegális hulladékot, így is tehet a tisztább, élhetőbb környezetért.

További programok »

Gazdaság

Zöldítés és fiatalítás – agrárfórumot tartottak Biharugrán

5400 milliárd forint érkezik a következő öt évben a magyar gazdákhoz – fogalmazott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke csütörtökön, a Biharugrán rendezett agrárfórumon. Az eseményen többek között szó esett az aktuális agrárpolitikai kérdésekről és adójogi változásokról is.
2023. március 31. 08:44
FEL