Egyedülálló termet adtak át a Szakmák Éjszakáján

2019. április 14. 18:04 | Gyemendi Réka

Negyedik alkalommal rendezte meg a Szakmák Éjszakáját a Békéscsabai Szakképzési Centrum. A pályaorientációs eseményen bemutatkozott az intézmény nyolc tagiskolája, az érdeklődők pedig csaknem száz szakmáról kaphattak információkat.

– A Szakmák Éjszakájának az a célja, hogy az érdekelődők kipróbálhassák azt a foglalkozást, amit addig még nem, esetleg gyermekkori álmuk volt. Egy picit játékosan próbáljuk bemutatni azt, hogy valójában a mesterek hogyan dolgoznak a mindennapokban – fogalmazott Mucsi Balázs, a Békéscsabai Szakképzési Centrum főigazgatója. Hozzátette: a jelen lévő tagintézmények összesen száz szakmát oktatnak, ennek több mint a felét be is mutatták az eseményen.

 

3D nyomtatás (Fotó: Fazekas Róbert)

 

Az este egyik kiemelt rendezvényeként Hujber László, a Siemens Zrt. kecskeméti telephelyének vezetője átadta az Ipar 4.0 elnevezésű tantermet. Itt a német érdekeltségű tárasaság több mint 10 millió forint értékben olyan berendezéseket telepített, amelyek segítik a diákoknak az ipari automatizáláshoz szükséges szakmai ismeretek elsajátítását.

Herczeg Tamás megnyitó beszédében úgy fogalmazott: a technikusi képzés tekintetében a terem átadása forradalminak tekinthető.

– A robotizáció, a digitalizáció, a modernizáció és az automatizáció már nem a múlt, hanem a jelen, ami most már a Békéscsabai Szakképzési Centrumban is jelen van – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

Mucsi Balázs a szakterem átadásán elmondta: a helyiség különlegessége, hogy az egyik legnagyobb magyarországi, európai és világvállalat Békéscsabát választotta a fejlesztés megvalósításához. A főigazgató kiemelte, hogy a cégek képviselői az itt elért szakmai sikerek miatt döntöttek az intézmény mellett, valamint azért, mert azok a diákok, akik ebből az iskolából lépnek ki a munkaerőpiacra, kiváló minőségű oktatást kaptak.

– Célunk, hogy az eddigi, egyébként is magas szintű oktatást továbbfejlesszük. Azt szeretnénk, ha a munkaerőpiacra kilépő diákok a korábbinál sokkal nagyobb előnnyel indulnának. Azok, akik az ebben a teremben lévő technikát elsajátítják, biztos, hogy lépéselőnyben lesznek a többiekhez képest – mondta Hujber László.

 

(Fotó: Fazekas Róbert)

 

– A most átadott laborban a Siemens azon vezérlőelemei foglalnak helyet, amelyek a kor mostani és a legújabb színvonalának is megfelelnek. Ezek a technikák általánosan használtak az automatizált gyártás során az autógyártásban hazánkban is. Fontos, hogy a diákok a technikus képzés során ezekkel megismerkedhessenek. Ilyen például a termékazonosítás, a termékgyártás folyamatának követése, irányítása, mely folyamatok teljesen automatizálttá válnak. Természetesen ezeket ki kell tudni építeni és tudni kell programozni. Az átadott laborban főként programozási feladatok végezhetőek el szimulátorok segítségével – ismertette Vlcskó Pál, a Békéscsabai Szakképzési Centrum szakképzési főigazgató helyettese.

Arról is beszélt: a laborban nemcsak a nappali tagozatos diákok oktatása, hanem az esti, felnőttképzésben résztvevők képzése is lehetséges lesz.

 

További programok »

FEL