Egyedülálló technológiával készül a békéscsabai piac parkolóháza

2021. szeptember 3. 08:32 | Papp Ádám Sándor

A világon egyedülálló zsalutechnológiával készül a békéscsabai piac parkolóháza, amelyet kiemelt beruházásban először Magyarországon alkalmaznak. A teljes létesítmény a mintegy 8,2 milliárd forintból, a Modern Városok Programban újul meg.

Nagy erőkkel zajlik az építkezés a békéscsabai piac mellett, ahol parkolóház készül. A három szintes létesítmény 2400 négyzetméter alapterületű, illetve 292 férőhelyes lesz és 6 darab elektromos autó töltőt is elhelyeznek. A kivitelező cég ügyvezetője elmondta: a projekt különlegességét az adja, hogy igényesen kialakított, nagytömegű, világosszürke árnyalatú látszóbeton felületek lesznek az épületen, amelyeket próbaöntések után választottak ki. Botta-Dukát Mihály hozzátette: egyedülálló zsalutechnológiával dolgoznak.

– Ennek a zsaluzási technológiának Európában is és a világban is itt van a világpremierje. Korábban csak tesztfeladatokat végeztünk vele. A felületképző anyag nem fa, hanem műanyag, így az ökológiai lábnyoma is jóval kisebb és a függőleges falak építésénél, zsaluzásánál nincsen szükség fa kivágására – mondta az ügyvezető.

A jelenlegi nagybani piac helyén hatezer négyzetméteres, részben fedett vásárcsarnok épül, illetve a környező utakat és utcákat részben felújítják.

– A kivitelező a mostani, rendkívül rossz állapotú pavilonsort elbontja és egy körül-belül 250 négyzetméteres új, ugyancsak korszerű, de költség-és energiahatékony pavilonsort épít – emelte ki Sódar Anita, a Békéscsabai Városfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A tervek szerint a parkolóház idén év végére, legkésőbb 2022 januárjára elkészül. A kivitelező azt követően kezdi el építeni az új vásárcsarnokot, valamint a pavilonsort is.

 

H.D., P.Á.

További programok »

FEL