Egyedülálló kiállítás nyílik bő egy hónap múlva a felújított gyulai Almásy-kastélyban

2016. február 4. 09:59 | Mikóczy Erika

Utolsó szakaszba léptek a gyulai Almásy-kastély kivitelezési munkái. Közel 2,5 milliárd forintos EU-s támogatásból újult meg az épület, s alakítottak ki benne Magyarországon egyedülálló kiállítást az alföldi kastélyok hétköznapjairól.

2012-ben nyert Gyula Város Önkormányzata 2 406 589 764 Ft támogatást „Hétköznapok és ünnepek az alföldi kastélyokban – A gyulai Almásy-kastély évszázadai” című projektje megvalósítására.

A 100 százalékos támogatási intenzitású felújítás két célt szolgált; egyfelől a 18. században emelt, s a századok soránfolyamatosan bővített épület helyreállítását, másrészt a kastélyban egy egyedülálló tárlat kialakítását. A kiállítás a legmodernebb interaktív eszközökkel, kreatívan és izgalmas módon mutatja be egy alföldi főúri kastély működését. Az összeállítás különlegessége, hogy az épület személyzetének életére is koncentrál; feldolgozza, hogyan éltek és dolgoztak a gyulai Almásy-kastély különböző rangú szolgálói. Az élményt számos eredeti és rekonstruált tárgyi emlék, ruházat, gyermekjátékok, fényjáték teszi még teljesebbé.

A kiállítást készítő szakemberek fontosnak tartották, hogy a látogatók önállóan, a saját tempójukban nézhessék végig a tárlatot, ebben okos telefonos, visualguide-os vezetés segíti őket. Ehhez eszközöket természetesen a kastély is biztosít, de érdemes lesz letölteni a mobil applikációt is, hiszen a telefonnal készített fotók, az ingyenes wifi elérhetőség segítségével, rögtön megoszthatóvá válnak.

A szolgáltatások között megtalálható lesz kávézó, múzeumbolt, a kiállítások arculatába illő játszóház és múzeumpedagógiai műhely, toronykilátó, valamint a rehabilitált kastélykert.

A gyulai Almásy-kastély rehabilitációs munkái már befejeződtek, jelenleg a kiállítás interaktív eszközeinek beépítése, beüzemelése, a tárlat végleges kialakítása zajlik. A kastély átadása, megnyitása 2016. március 11-én lesz; a nagyközönség március 12-étől tekintheti meg a felújított épületet, illetve az abban kialakított tárlatot.

FEL