Egy nap autó nélkül

2016. szeptember 22. 14:58 | behir.hu

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként Békéscsaba is csatlakozott az Autómentes nap elnevezésű kezdeményezéshez. A rendezvény célja, hogy a szervezők felhívják a figyelmet a környezettudatosságra, népszerűsítsék a kerékpáros és a gyalogos közlekedést.

A Korzó téren friss péksüteménnyel várták a munkába és iskolába közlekedőket az úgynevezett bringás reggelin. 

- Nagyon jónak tartom ezt az ötletet, mert én állandóan kerékpárral közlekedem a városban, és nagyon jó lenne, ha minél több autó otthon maradna és egészségesebben próbálnánk közlekedni – fogalmazott egy idős férfi.

A kezdeményezéshez Szarvas Péter polgármester is csatlakozott, aki szintén kerékpárral érkezett a Korzó térre. A városvezető hangsúlyozta, fontos megteremteni a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy Békéscsabán is minél többen két keréken közlekedjenek, és mindezt biztonságos körülmények között tegyék.

- Békéscsabán az átlagnál többen kerékpároznak, a lakosok 31 százaléka rendszeresen használ kerékpárt, úgy gondolom, hogy jó a kerékpáros infrastruktúra a városban, évről évre fejleszti az önkormányzat. Idén várhatóan a József Attila utcában is megteremtjük a feltételeit a kerékpárút kijelölésének, a tervezés már zajlik – fogalmazott Szarvas Péter.

Az autómentes napon a kisebbeket is várták programokkal, a Penza utcai lakótelepen a biztonságos közlekedés szabályaira hívták fel a figyelmet. A kezdeményezést 1998-ban indították el, hazánkban már több mint tíz éve hagyomány, hogy szeptember 22-én odafigyelünk a környezettudatos közlekedésre.

- A világnapnak az a célja, hogy a lakosságot egy kicsit ráébressze arra, hogy nem muszáj mindig mindenhová autóval közlekedni, egy ilyen szemléletformáló tevékenység ez az autómentes nap, itt a KRESZ-parkban is látható, hogy a gyerekek szemléletformálásával is foglalkozunk, hiszen ebben a korban még fogékonyabbak erre a fiatalok – hangsúlyozta Varga Róbert, a Tudatos Közlekedők Egyesületének titkára.

Az autómentes napon a megye több pontján is rendeztek programokat, Gyulán a Petőfi téren szintén a gyerekek mutathatták meg ügyességüket és tanulhatták meg a kerékpáros közlekedés szabályait.
 

Ezek is érdekelhetik

FEL