Egy maroknyi ember vegzálja a lakosságot Békéscsaba belvárosában

2016. július 9. 14:57 | Laczkó Viktória

Az elmúlt hónapokban mindennapos munkát adnak a Közterület-felügyelőknek a Békéscsaba belvárosában hangoskodó, italozó személyek. A rendőrség is fellépett ellenük több alkalommal, de az intézkedések kizárólag az akut problémát orvosolják.

A nyár beálltával nemcsak a szerelmes párok töltik meg a sétálóutca padjait. A zsongó belvárosban ilyenkor hömpölyögnek a turisták, az ügyeiket intéző lakosok is. Ezt a képet zavarja meg nap, mint nap az a 4-5 egyén, akik az Andrássyn, a 100-as ABC-nél, a Ligetben vagy mostanában a Kazinczy lakótelepen hangoskodnak általában ittas állapotban.

A lakosság zöme nem szeret a hangoskodókkal foglalkozni. Véleményüket név nélkül osztották meg velünk: - Én nem szoktam odafigyelni, mert engem zavar, mert aki akar az dolgozhat. Van ilyen lehetőség, ha nehezen is kevés pénzért de mégis lehet. - Nehéz őket kikerülni, az ember nem szeret velük foglalkozni. - Olyat is láttam, hogy alig bírt felállni, be volt annyira italozva. És ott a pad előtt megállt és ott végezte el a szükségletét. 

Az arc nélkül nyilatkozó férfi a Százas ABC előtti padokról beszélt. Nem kell sokat keresni az érintett személyeket, a közterület-felügyelők segítségével a 7.Tv stábja is hamar rájuk bukkant. A közterületeseknek napi szinten meggyűlik az egyébként lakóhellyel rendelkező férfiakkal.

Makszin András, a Közterület-felügyelet és Mezei Őrszolgálat csoportvezetője a megkeresésünkre elmondta: - Ezekkel az a legtöbb probléma, hogy ha leittasodnak, akkor gyakran zaklatják az arra járókelőket, lakókat. Italoznak közterületen, nem tudják kontrollálni önmagukat, akkor gyakori a verekedés, garázdaság.

A közterület-felügyelők pénzbüntetéssel, a rendőrök elzárással tudnak fellépni ellenük. A rendőrség legutóbb július 2-án vette őrizetbe egyiküket, de volt olyan eset is, amikor agresszívan lépek fel a hatóság ellen. A városvezetés is foglalkozik az üggyel. - Azt amit az önkormányzat megtehet az a térfigyelő kamerarendszer bővítése egyrészt, másrészt pedig a májustól a közterület-felügyelet létszámának növelésével, a rendőrséggel való együttműködéssel én azt hiszem, hogy megteszi. De úgy tűnik, hogy erőteljesebb büntetőjogi következménye kellene, hogy legyen annak a garázda magatartásnak, amit a közterületen lévők produkálnak. Tehát az, hogy másokban valaki riadalmat kelt, megütközteti a viselkedésével, szeméremsértő vagy zaklató a magatartása valakinek, akkor valószínűleg célszerűbb lenne, ha a hatóságnak egyrészt nagyobb jogköre lenne arra, hogy intézkedjen, másrészt súlyosabban kellene szankcionálni ezt a magatartást - fejtette ki Herczeg Tamás tanácsnok

A közterület-felügyelet április óta működteti a járőrszolgálatát. Munkatársaik szinte minden lépésüket figyelemmel kísérik a kolduló hangoskodóknak, akiket név szerint ismernek. Egyelőre tehát úgy tűnik, hogy a problémát ezekkel a módszerekkel tudják kezelni, végleges megoldást nehéz találni a fennálló helyzetre.

FEL