Egy kis svédcsavar a magyar kultúra napjára – HammerFall: Hol van a szó?

2022. január 24. 16:47 | Such Tamás

Minden bizonnyal a hazai metálszurkereknek már lerágott csont, hogy a svéd HammerFall bő 10 esztendeje feldolgozta a Pokolgép: Hol van a szó? című opusát. Mivel azonban még épp benne vagyunk a magyar kultúra napjához kapcsolódó programfolyamban, így szerintem érdemes (újra) meghallgatni ezt a művet.

Az eredeti Hol van szó? 1991-ben, Rudán Joe-val készült, ezt a viking cimborák csak 20 évvel később dolgozták fel. Amúgy fogalmam sincs, hogy jó néhány éve miképp futottam bele a svéd-verzébe, de mint tudjuk, a világháló útjai kifürkészhetetlenek. Nyilván valaki átküldte.

A megnyitást követően pedig leesett borostával néztem/hallgattam, hogy Joacim Cans, a göteborgi csapat frontja magyarul énekel.

 

 

Mindezzel kapcsolatban a Lángoló Gitárok portálnak Joacim azt nyilatkozta, hogy a nótát állítólag egy magyar felmenőkkel rendelkező barátja tanította be neki. Elmondása szerint ez volt a legkeményebb dal az életében, amit valaha is rögzített.

A hűség kedvéért – mint anno az omegások az angol dalszövegek esetében – fonetikusan írt le minden egyes szót. Szerényen meg is vallja, biztos, hogy vannak kiejtési problémái. (Pedig épp ez teszi misztikussá a dolgozatot.)

 

 

Így, három iksz távlatából elnézve Rudánt, akár egy jóvágású Zámbó Jimmyre is hajazhatna.

És íme, a legfrissebb felállású Pokolgép Hol van a szó?-ja. A klip érdekessége, hogy ők nem óriás gyertyák közt, hanem a HammerFall-os dobszerkó előtti színpadképet választották – pontosabban nem is volt más választásuk, hiszen a Raktárkoncerten készült a felvétel.

 

 

További programok »

Itthon

FEL