– Ha már főúri vacsora, akkor beszéljünk egy kicsit az ételekről. Milyen szempontok alapján állították össze a fogásokat erre a programra, és milyen fogásokról van szó?
F.M.: – Az irányadó Bauer Barbara Egy estély a kastélyban című könyvének második fejezete volt. Ebben a részben recepteket is olvashatunk, amelyek a mai napig elkészíthetőek. Sokat gondolkodtunk azon, hogy a gasztronómiát, az irodalmat és a kultúrát hogyan lehetne úgy összekombinálni, hogy egy egész estén át kellemes kikapcsolódást nyújtson a résztvevők számára. Ez már a második ilyen programunk, az előző – tavaly ősszel – nagy népszerűségnek örvendett, túljelentkezés is volt az estre. Ahogy legutóbb, most is Wenckheim Krisztina grófnő korának étkezési szokásai kerülnek a középpontba, amikor a gasztronómiában a vadászat játszott a legnagyobb szerepet. Ehhez kapcsolódóan szeretnénk bemutatni a résztvevőknek, hogy a ma már kevésbé ismert és használt alapanyagok is beépíthetőek egy-egy étkezésbe – egy igazán különleges ízvilágot kialakítva. Arról nem is beszélve, hogy milyen egészséges a vadhús fogyasztása, így fontos ennek a népszerűsítése. Az est menüjében helyet kaptak olyan fogások is, ahol a modern konyha megmutatkozik. Ilyen például a pezsgő habosított formában, amit egy különleges vad alapanyaggal kombinálunk. Fontos az is, hogy az ételek készítésével egyidőben az írónő az irodalmat ,,kóstoltatja meg” a jelenlévőkkel. Egy érdekes és élethű kultúrális, irodalmi és gasztronómiai showt szeretnénk ismét életre hívni.
– Mivel készülsz az estére? Hallhatnak-e a résztvevők egy-két részletet regényéből, ami ugyanazt a címet viseli, mint maga az esemény?
B.B.: – Igen, A leggazdagabb árva és ez Egy estély a kastélyban című írásom is visszarepíti az embereket ebbe a korba, mindkettő könyvből fel fogok olvasni egy-egy részletet. Ezidő alatt Fodor Mihály a séftársaival készíti majd az ételeket. Ahogy mondani szoktuk, a programon ,,tálcán kínálom az irodalmat”. Az egész este egy időutazás, korhű megjelenítése a műben leírt világnak gasztronómiában és hangulatban egyaránt. A legtöbb érzékszervet bevonva jelenítjük meg a 19. századot, amit én történetekkel szeretnék megtűzdelni. Ezt nagyban elősegíti a kastély az impozáns megjelenésével. A programon grófok is részt vesznek, akik Wenckheim család ma is élő tagjai.
– Hogyan kapcsolódnak majd ezek a fogások? Lesz-e valami olyan specialitás, ami kifejezetten a családhoz vagy a kastélyhoz köthető?
F.M.: – Igen, mindenképp az a vonal az irányadó, ami a könyvben is megjelenik. A desszertet emelném ki, ami fahéjas kalács lesz – ez volt Krisztina grófnő kedvenc desszertje, amit karamellszósszal szolgálunk fel. Ezen kívül a résztvevők megkóstolhatják a vaddisznó szűzpecsenyét, amit körte pálinkával és helyben flambírozott gyümölcsökkel kínálunk majd a vendégeknek.ű
– Amit még fontos megemlíteni az ételekkel kapcsolatban az a finger food kifejezés. Ez egy modern és sokak számára még ismeretlen fogalom. Mi ez pontosan, és hogyan fér össze az imént elmondott klasszikus kínálattal?
F.M.: – A tavalyi évben ötféle ételt készítettünk egy látványfőzés keretein belül, a vendégek egy kivetítőn követhették a folyamatot egészen a tálalásig, ezt most tovább fejlesztettük. Ismét vad alapanyagokból fogunk dolgozni, de ez alkalommal apró falatokat készítünk a vendégek számára. Ennek ellenére fontos, hogy az ételeket a könyvnek megfelelően és a korszakot tükröző ízvilágban készítsük el.
– Már nagyon sokszor belemélyedtél abba a korszakba, amelyben a grófnő élt, mondhatni a munkáddal jár az időutazás. Hogyan tervezed majd a jelenlévőket ebbe belevonni?
B.B.: – Akarhatok én bármit, ez óhatatlanul fog megtörténni tapasztalataim szerint. Hiszen az ember minél több érzékszervvel bevonódik, annál könnyebb az átbillenés. Fontos már maga a helyszín is, már a megérkezés pillanatában egy varázslatos helyre lépnek be a vendégek. Az ilyen jellegű eseményenek a látogatók, főleg a nők mindig felveszik a legszebb ruhájukat. Egy-két évvel ezelőtt például kalapot is viseltek a hölgyek, de akadt olyan is, aki ruhát bérelt az estre. Természetesen ez nem kötelező, egy kis kosztüm is remek választás a programra.
– Milyen érzések vannak bennetek azzal kapcsolatban, hogy mennyire sikerül gasztronómiailag és kulturálisan megragadni idén ezt a kort?
B.B.: – Ahogy tavaly is egyszerre mondtuk az est során, majd a végén is: a kastély életre kelt a múltban. Bízom benne, hogy ez most is sikerült. Egyre inkább azt tapasztaljuk, hogy az emberek élményekkel szeretnének gazdagodni és nem csak ,,egy vacsorán” részt venni.
F.M.: – Már most is nagy az érdeklődés a program iránt. Úgy látjuk, hogy nem csak a gasztronómiai élmény miatt, hanem a mögöttes tartalom is vonzza a látogatókat. A kombináció, amit mi létrehoztunk sikeresnek mondható.
– Zenei aláfestés is jár a vacsora mellé?
B.B.: – Igen, hiszen nagyon fontos, hogy minél több olyan támpont legyen, amiknek köszönhetően a résztvevők visszarepülhetnek a múltba. A zene is egy ilyen elem. Például amikor Krisztina grófnő még kislány volt, akkor a szalonjukban Liszt Ferenc is zongorázott. A zene engem is inspirál, írás és felolvasás közben egyaránt. Gál Csaba zongoraművész állítja össze a repertoárt, kifejezetten a 19. század második felének műveiből. Mindezt korabeli leírások alapján, hogy mik hangzottak el a Wenckheim kastélyban. Arra is volt példa, hogy Menken Frigyes gróf úr és Krisztina grófnő gyerekei álltak a vendégek elé, ők énekeltek, zongoráztak, fuvaláztak.
– Hogyan jött létre az együttműködés kettőtök között?
B.B.: – Ezt nem terveztük előre, egyik pillanatról a másikra alakult ki az összhang. A kastélyban ültem Kocsis Klárával és arról meséltem neki, hogy van ez a szakácskönyv és milyen jó lenne ezt történetek köré fűzni. Erre a kulturális intézmény vezetője kikereste Fodor Mihály telefonszámát, felhívta, majd én is konzultáltam vele.
F.M.: – Ez egy igazán izgalmas kihívás egy szakács számára, hogy egy irodalmi történetre hangolódva, de a modern kornak megfelelően állítson össze egy menüsort. Továbbá fontos szempont volt az is, hogy az ételek elolvasás után is elkészíthetőek legyenek.
B.B.: – Arra is felhívtam a figyelmét, hogy nem mindenki gyakorlott háziasszony. Azt kértem, hogy én legyek a ,,kiindulási alap”. Ha valamit nem értek, el kell magyarázni, akkor ennek megfelelően haladjunk. Mivel az a cél, hogy az a házi asszony, aki leemeli a polcról a szakácskönyvet és elkészíti az egyik receptet, sikerélménye legyen.
– Milyen újdonságokkal készültök az augusztusi estére?
F.M.: – Emeltünk a színvonalon, például terített asztalokkal várjuk a vendégeinket a kastélykertben, továbbá felszolgáló kollégák kínálják majd az ételt és az italt. Emellett a vacsora előtt egy kürtjátékot is hallhatnak a látogatók a vadásztársaságnak köszönhetően.
B.B.: – Igazán különleges és óriási megtiszteltetés, hogy Benheng Krisztina és Frigyes legidősebb gyermeke, József gróf egyenesági leszármazottja, unokája is jelen lesz az eseményen, aki egy pohárköszöntővel indítja az estét.
– Mikor lesz pontosan a program? Kinek ajánljátok ezt a különleges estét?
F.M.: – Mindenkit szeretettel várunk augusztus 9-én 17:30-kor Szabadkígyóson, a Wenckheim kastélyban. A jegyeket elővételben vásárolhatják meg az érdeklődők.