A főúri esemény házigazdájaként Bauer Barbara, író és Fodor Mihály, világbajnoki ezüstérmes szakácsmester várta a meghívottakat, a korabeli hangulatot idéző est fővédnöki tisztjét pedig dr. Takács Árpád, Békés vármegye főispánja látta el.
A Békés Vármegyei Kormányhivatal vezetője aláhúzta, az irodalom mindig is találkozott a kulináris élvezetekkel, a kettő kéz a kézben jár, több száz vagy talán ezer éve.
– Nagyon fontos az, hogy egy olyan könyvnek a bemutatóján vagyunk, amely nemcsak bemutatja az akkori kort, az akkori korszellemet, megmutatja, hogyan éltek az emberek és táplálja a legendát, hanem megmutatja a hétköznapokat is, és a hétköznapokban azt, hogyan étkeztek és mit fogyasztottak a régi kor emberei. Teszi ezt modern köntösbe bújtatva, korszerű szellemben írva. Azt lehet mondani, hogy ez nem egy régi, ósdi, avitt dolog, hanem modern köntösbe bújtatott művészet – tette hozzá dr. Takács Árpád.
Az irodalom tálcáján Bauer Barbara új kötetét szolgálták fel, amelyekből részleteket hallhatott a köszöntő italokkal kényelembe helyezkedett vendégsereg. Az írónő olyan részleteket, kulisszatitkokat árult el korábbi műveiről és az est főfogásaként tálalt kötetről, amelyek megédesítették, ízesebbé tették a leendő olvasók számára.
Bauer Barbara kiemelte, az Egy estély a kastélyban című könyvével megvalósult egy álma, hogy életében először egy ízes és illatos kötetet írhatott, egy olyat, ahol még inkább elveszhetett az érzékszerveiben.
– Amikor Fodor Mihállyal egymásra találtunk, megvalósulhatott ez az álmom, hogy az ételekről úgy írhassak, hogy az ne egy szakácskönyv legyen, hanem tizenkét novella követ tizenkét receptet, gyakorlatilag így is épül fel a könyv. Egy regényként indul, a Leggazdagabb árva című mű folytatásaként, amelyben 1893-ban járunk egy estélyen járunk a kastélyban, akárcsak a mai napon – árulta el a részleteket Bauer Barbara.
A különleges sorok és az ízletes borok kavalkádja a gasztronómia remekeiért kiáltott, amelyet Fodor Mihály szakácsmester hallott meg, majd ezt az éhséget csillapítva, a kötet lapjairól a tányérokra álmodott menüsorral lepte meg a meghívottakat. Az ételek sora azonban nem mindennapi módon elevenedett meg a vacsoravendégek előtt, hiszen szó szerint Bauer Barbara történetei mögött alkotta meg a mesterszakács és társa a konyaművészet remekeit.
Fodor Mihály aláhúzta, nem volt egyszerű munka a régi recepteket – amelyek Ruff Dezső, a Wenckheim-kastély nagyhírű szakácsa tollából származnak – korhűen, átgondolva, fotókkal illusztrálva úgy megalkotni, hogy egy egyszerű háziasszony is el tudja készíteni. Hozzátette, a menüsor alapját a vadhúsok adják, amelyeket a gyümölcsök teszik még felségesebbé.
– Az őszi vadászszezonhoz kapcsolódóan a legnépszerűbb köreteket társítottuk a húsokhoz, így a szőlő, a körte, a sütőtök, az alma, amelyek megjelennek a tányérokon. A húsokból a fácán, a fürj, az őz, a vaddisznó szerepel a menüsorban. Ezeket különleges módszerekkel készítettük el és tálaltuk, azonban az alapanyagoknak az eredeti fűszerezése az korhűen alakult, így készítettünk el mindent – részletezte a mesterszakács.
Az este utolsó részében a főúri meghívás vendégei az Egy estély a kastélyban című novella összeállítás menüsorát kóstolhatták végig, amely a Tárkonyos vadragu levestől egészen a minden nemű bánatot elűző fahéjas kalácsig sorakoztatta fel a kulináris élvezetek tárházát.