Modern és mégis korhű: az Egri csillagokat viszi színpadra a Jókai színház

2019. december 5. 09:38 | Gyemendi Réka

Modern és mégis korhű: huszonegyedik századi technikával viszik színpadra az Egri csillagokat a Békéscsabai Jókai Színházban. A darabot Katkó Ferenc rendezi, melynek olvasópróbáját szerdán tartották a színházban.

Seregi Zoltán az olvasópróbán úgy fogalmazott: hatalmas vállalkozás a produkció. Kiemelte, hogy nagy reményeket fűz az előadáshoz, amely fontos a nemzeti identitás megerősítése szempontjából, melyet a fiataloknak is tovább kell adni. Kiemelte, hogy az egri színházban 25 évig játszották a darabot. A Jókai színház produkciójában vendégszereplőként feltűnik Kelemen Csaba, az egri Gárdonyi Géza Színház művésze, aki Dobó Istvánt alakítja majd. 

Kelemen Csaba úgy fogalmazott: mindig nagy öröm számára, amikor olyan színházban van lehetősége szerepelni, ahol korábban nem játszott. 25 éve igazgatója a Szegedi Szabadtéri Játékoknak és szinte minden évben vendégül látta a Jókai színház társulatát valamilyen előadással. 

– Színészként még nem szerepelhettem a Jókai színpadán és nem dolgozhattam ilyen formában együtt a nagyon tehetséges művészeivel. Minden évben ellátogatok az ország összes teátrumába, és azt kell mondanom, hogy a békéscsabai az első három között van, minden szempontból. Ilyen helyen szerepelni nagy dolog – fogalmazott. Hozzátette: 1998 óta játssza Dobó István szerepét az egri szabadtéri színházban, épp az eredeti események helyszínén, a várban. – Dobó István egy fantasztikus egyéniség volt, azt gondolom, hogy közel áll hozzám a személyisége. Ez az előadás azért kell ennyire a mai világban, mert igen is voltak a történelmünkben győztes pillanatok, amikor nagy volt ez a nemzet, és amikor kétezer ember mindenféle segítség nélkül egy hetvenezres török sereget legyőzött. Ez hihetetlen dolog, erre emlékezni kell, és minél több helyen be kell mutatni a fiataloknak. Példaértékű, ami 1552-ben az Egri várban történt – mondta Kelemen Csaba rámutatva arra is, hogy a darab híven követi Gárdonyi Géza regényét.

A darabot Katkó Ferenc rendezi, aki elmondta, hogy nagy vállalkozás lesz a próbafolyamat, hiszen közelegnek az ünnepek, a bemutató pedig január 14-én lesz.

Azt is hangsúlyozta, hogy a darabban keveredik a fantázia és a történelmi valóság. Véleménye szerint minden adott ahhoz, hogy egy mozgalmas, szerethető, érdekes előadást hozzanak létre. 

– Mi nem a regényt játsszuk el, hanem a könyv alapján készült Várkonyi Mátyás-Béres Attila átiratot, egy úgynevezett történelmi musicalt. Sok tánc, zene jellemzi a darabot, mondhatnám akár úgy is, hogy rock opera jellegű: a művészek végigéneklik az előadást. Ez egy nagyon izgalmas produkció – hangsúlyozta a rendező. Katkó Ferenc hozzátette, hogy a díszlettel szeretnének megfelelni a XI. század követelményeinek és egy úgynevezett kiterjesztett valóságba szeretnék elhelyezni a produkciót. 

A díszletet Egyed Zoltán tervezi, aki elmondta: a díszlettel szeretnének megfelelni a kor követelményeinek. A színpadon óriási ledpanelekkel jelenítik majd meg a helyszíneket.

– A kiindulópont az volt, hogy megjelenítsük a történetben szereplő sok helyszínt, ezeket hagyományos díszletekkel nem vagy bonyolult lenne megoldani. Így arra jutottunk, hogy ha már a virtualitás ennyire része a mindennapjainknak, akkor miért ne használjuk ki azt? Természetesen mindezt úgy, hogy a színészek és a nézők közötti kapcsolat megmaradjon, de egyúttal virtuális térbe is kerüljön. Három darab, kétszer öt méteres led panel "lábat" helyezünk el, ezek mögött pedig egy hat méter széles és négy méter magas ledfal lesz, amely az egésznek ad egy hátsó horizontot – fogalmazott a díszlettervező. Hozzátette: habár kihívás a díszlet megtervezése, de óriási inspiráció is számára, hiszen ez egy olyan újítás, amivel még soha nem foglalkozott korábban. 

A korhű jelmezeket Kiss Kata tervezi, az élőzenés produkcióban pedig közreműködik a Balassi Táncegyüttes.

 

A darabról:

A Gárdonyi Géza azonos című történelmi regényét alapul vevő Egri csillagok az 1500-as években játszódik, amikor a hódító török csapatok feldúlják Magyarországot. Bornemissza Gergely és Cecey Éva gyermekként esik a félszemű Jumurdzsák fogságába, aki foglyait rabszolgának kívánja eladni. Ám a gyerekek megszöknek és magukkal viszik a babonás férfi talizmánját, akit ezt követően elhagy a szerencséje. Jó pár esztendő telik el, Eger várát teljesen körülzárta a török sereg, emberfeletti küzdelem zajlik Dobó István vezetésével, Gergely és Éva sorsa pedig ismét összefonódik egykori fogvatartójukéval.

Szereposztás:

Bornemissza Gergely - Puskás Dániel
Dobó István - Kelemen Csaba
Cecey Éva (gyerekként Vicuska) - Nádra Kitti
Jumurdzsák - Csomós Lajos
Török Bálint - Katkó Ferenc
Gábor pap - Beszterczey Attila
Sárközi cigány - Tege Antal
Hegedűs hadnagy - Kovács Nemes Andor
Cecey Péter - Mészáros Mihály
Ceceyné - Nagy Erika
Izabella királyné - Földesi Ágnes Villő
Szolimán szultán - Gerner Csaba
A gyermek Bornemissza Gergő, majd Jancsika - Laczkó Patrik/Szűcs Benkő/Szabó Hunor
A gyermek Vica - Szabó Luca/Váróczy Lilla/Albrecht Jázmin

További programok »

Kultúra

Lehet, hogy Olaf Scholz nyitja meg Scholtz Endre kiállítását Berlinben?

Scholtz Endre, a békéscsabai festőművész szerint nem kizárt, hogy Németország alkancellárja, Berlin korábbi polgármestere, Olaf Scholz a rokona. Ugyanis mindkettejük családfája valaha az észak-németországi területeken szökött szárba. Ráadásul Schol(t)zból kevés van a világon. (Pláne Endréből.)
2020. július 10. 10:08
FEL