Égő gyertyák és mécsesek – Figyelemre int a rendőrség és a katasztrófavédelem

Fokozott rendőri jelenlét várható a közutakon és a temetők környékén mindenszentekkor és halottak napján. De nemcsak a közlekedésre lesz érdemes odafigyelni, a katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy ilyenkor gyakrabban fordulnak elő tűzesetek, amelyek néhány egyszerű óvintézkedéssel elkerülhetőek.

A rendőrök ezekben a napokban elsősorban a forgalmat segítik a temetők környékén, illetve fokozott jelenléttel igyekeznek megelőzni az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekményeket.

– Ebben az időszakban a rendőrség kiemelt figyelmet fordít a temetők biztonságára bűnmegelőzési célzattal, itt Békéscsabán is. A kollégák szórólapokkal hívják fel a figyelmét a temetőbe látogatókat, hogy milyen veszélyek fenyegetik őket és melyek azok a tanácsok, amiket a rendőrség javasol annak érdekében, hogy ne váljanak áldozattá – fogalmazott a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója, Bátkai Miklós c. r. alezredes.

A Békés Megyei Katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a temetők mellett sokan otthon is gyertyát gyújtanak az ünnepek alatt, ezzel azt kockáztatva, hogy balesetet okoznak.

– Az évnek ebben a szakaszában gyakrabban riasztják a tűzoltókat temetőben keletkezett tűzhöz, vagy olyan lakástűzhöz, ahol kegyeleti gyertya okoz problémát. A tűzesetek oka, hogy a mécseseket, illetve a gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el és a keletkező lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjed – mondta el a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Baráth Ilona tű. főhadnagy.

Halloweenkor sokan készítenek töklámpásokat is. A szóvivő szerint ezeket, illetve a kegyeleti gyertyákat érdemes olyan biztonságos helyre tenni, ahol nem gyulladhat meg semmi a közelben.

Megosztás:

Címke: , , ,