Édes semmittevés olasz módra

2019. szeptember 21. 14:07 | behir

Olaszországban mindent látni kell, de minden turistának érdemes elszakadnia a több ezer éves városok fő terei nyújtotta látványtól és néhány utcával távolabb sétálni. Az eldugott kis kávézókban pedig pillanatok alatt átjárja az embert az igazi olasz életérzés, csak figyelni kell a körülöttünk zajló életet. Ez az Édes semmittevés az olasz életérzés titka.

Egy igazi olasz eszpresszó elkortyolgatása mellett megeshet, hogy egy kedd délelőtt a megfáradt turista találkozik egy jól szituált fiatallal, aki leugrik a kedvenc kávézójába egy üveg proseccóért, majd azzal, hogy írják a számlájához elkerekezik a kevésbé jól szituált kerékpárján.

 

Életkép egy olasz kávézóból (Fotó: Kugyelka-Zámbori Eszter)

Életkép egy olasz kávézóból (Fotó: Kugyelka-Zámbori Eszter)

 

Végig sétálva egy-egy mellékutcán teljes családokat láhtunk teljes nyugalomban kávézni és reggelizni a kávézók teraszán a munka előtt.

- A társadalom a hipertermelékenységet helyezte a dobogó felső fokára, és úgy tűnik, hogy semmit nem teszünk, tehetünk, aminek nincs valamilyen kézzelfogható eredménye a közmegítélés szerint. Így nem is csoda, hogy az embereknek nem marad idejük arra, hogy pihenjenek, és élvezzék a semmittevés jótékony pillanatait - Rachelle Williams író így fogalmaz erről a Chopra Központnak.

Ezzel szemben viszont ott van az évszázados olasz filozófia, “a dolce far niente”, szó szerint annyit tesz: édes az, ha nem csinálunk semmit - írja a Sokszínű vidék weboldal, a tejes cikket ide kattintva olvashatja.

 

Séta Ferrara főtere felé (Fotó: Kugyelka-Zámbori-Eszter)

Séta Ferrara főtere felé (Fotó: Kugyelka-Zámbori-Eszter)

 

Persze ez nem azt jelenti, hogy tényleg semmit ne csinálnának, csak nem görcsölnek rá a dolgokra, ahogy az a nyugati világban egyre inkább szokásos. Ráérősen kávéznak, elcsevegnek egy idegennel, kényelmesen sétáltatják meg a kutyát, és közben hagyják, hogy az agyuk üresjáratba kapcsoljon. Ez az a fajta kikapcsolódás, amire minden nap szükségünk van.

 

Forrás: sokszinuvidek.24.hu

 

FEL