Drámai törést okozott a koronavírus a hazai turizmusban

2021. január 14. 16:57 | Hidvégi Dávid

Magyarországon a GDP 13 százalékát a turizmus adta, de az ágazat tavaly az első és a második hullámban is kritikus helyzetbe került – fogalmazott évindítójában a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. Guller Zoltán kiemelte, hogy a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseket vezetett be, amelyek célja a munkahelyek és a vállalkozások megmentése.

A vendéglátóhelyek, a szálláshelyek és a szórakozóhelyek november 11-e óta zárva tartanak és február 1-jéig még biztosan nem nyithatnak ki – pontosabban a nyitás időpontja továbbra is bizonytalan. Békéscsaba turisztikai ügyekért felelős tanácsnoka a 7.Tv Aktuális című műsorában hangsúlyozta, hogy 2020 nagyon jól indult a gazdaság egészét nézve. Opauszki Zoltán elmondta: a turizmust először a márciusban kitörő koronavírus-járvány állította le, majd az erős nyár után következett az őszi második hullám.

– Most ott tartunk, hogy a vakcinával való átoltást és a megbetegedési adatokat látva enyhe optimizmussal tekinthetünk arra, hogy húsvét magasságában valamilyen módon és mértékben életre kell az ágazat – fogalmazott a tanácsnok.

A Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója a tájékoztatójában aláhúzta: a kormány gazdaságvédelmi intézkedéseket vezetett be, amelyek célja a munkahelyek és a vállalkozások megmentése. A támogatások feltétele, hogy a munkavállalókat ne bocsássák el, illetve az, hogy a dolgozók megkapják a fizetésüket. Guller Zoltán hangsúlyozta: tavaly nyáron az óvatos megnyitás után a belföldi turizmus soha nem látott eredményeket ért el, hiszen a magyarok többsége itthon nyaralt. Az ágazat júliusban és augusztusban is meghaladta az előző évi számokat.

– Az ideiglenesen bezárni kényszerült vállalkozásoktól átvállaltuk a bérköltségek felét és nem kell járulékot fizetniük. Ezt a segítséget a vendéglátóhelyek, a szálláshelyek és a rendezvényszervezők mellett már a buszos vállalkozások és az utazásszervezők is megkapják egészen addig, amíg nem nyitnak ki. Fontos, hogy január 1-jél a veszélyhelyzet végéig továbbra sem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást és idegenforgalmi adót fizetni – mondta a vezérigazgató.

A kormány reménye szerint nyáron újraindul a turizmus, így jelen helyzetben alapvető cél, hogy a vállalkozások akkor felkészülten várják a turistákat – emelte ki a Guller Zoltán. Hozzátette: a korábbi szint eléréséhez minimum tíz hónap kell.

További programok »

Gazdaság

Fontos dokumentumot kell megújítani a gazdálkodóknak

Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.
12:58
FEL