Drakulától A dzsungel könyvéig – tehetségek versenyeznek Békéscsabán

Három nap, tíz produkció a Csabagyöngye színpadán.

Békéscsabán rendezik a 20. jubileumi Scherzót, avagy az Amatőr Musical Színpadok Fesztiválját. A három napos rendezvényen 10 produkciót néz meg és értékel majd a zsűri, amelyet a szakma neves képviselői alkotnak.

A három napos fesztivált Seregi Zoltán, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója nyitotta meg április 8-án. A hagyományok a 20 év alatt nem változtak. 1996-ban az országban elsőként adtak lehetőséget a Csabagyöngye elődjében, az Ifiházban arra, hogy a zenés műfajjal foglalkozó amatőr művészeti csoportok egy szakmai zsűri előtt mutassák be tehetségüket. Az idei megmérettetés azonban abból a szempontból különleges, hogy immár minősítő versenyről van szó.

– Ahogy ez sok néptáncos fesztiválon, színjátszó fesztiválon szokás, arany, ezüst és bronz minősítést is kaphat minden csoport az előadására. Attól, hogy valaki nem lesz első helyezett még szerezhet egy arany minősítést kap, tehát az ő előadása alkalmas és érdemes arra, hogy sokan megnézzék és jól szórakozzanak – fogalmazott Varga Anna főszervező.

A három napos rendezvényen 10 produkciót néz meg és értékel majd a zsűri. Az idei fesztiválra többek között Miskolcról, Gödről és Debrecenből is érkeztek a csapatok, de természetesen a házigazda békéscsabaiak is képviseltetik magukat. Az idei fesztivált a budapesti Otthon Theatrum nyitotta a Drakula című musicallel. A fővárosból érkező csoport öt évvel ezelőtt alakult meg, jelen pillanatban harmincöten tagjai a csapatnak. Puskás Dániel, a társulat vezetője, aki a darabban a főszerepet játszotta, a jövőben is a színház világában maradna.

– Mindenféleképpen a színház közelében szeretnék dolgozni, mint színész, énekes, vagy mint rendező, mert mostanában a rendezői feladatokat is nagy örömmel látom el a társulatnál. Egyelőre amatőr berkeken belül, bár most bekerültem több nagy színházi produkcióba is, ennek nagyon örülök – tette hozzá Puskás Dániel.

A zsűriben komoly színházi szakemberek, és a szakma neves képviselői kaptak helyet. Az ítészek azt tartják a legfontosabbnak, hogy a fiatalok minél sokoldalúbbak és felkészültebbek legyenek.

– Arra kell szerintem felhívni a figyelmüket ezeknek a gyerekeknek, hogy mind a három részére oda kell figyelni. Fel kell készülni színészileg, nem elég elénekelni vagy eltáncolni valamit, a táncban ugyanúgy ott kell lenni a mögöttes tartalomnak – emelte ki Földes Tamás színművész, a zsűri elnöke.

Ebben az évben is van egy olyan személy a zsűriben, aki korábban ezen a fesztiválon diákszínjátszóként is részt vett, ma pedig már komoly színházi szakember. 2014-ben Szente Vajk, idén Kovalik Ágnes tölti be ezt a szerepet. A fesztivál idei vendége a Szabó Balázs Bandája volt. Az együttes frontembere sokáig bábszínészként is dolgozott, így a koncert mellett segíteni is tudott a fiataloknak. A fesztivál vasárnap este gálaműsorral és eredményhirdetéssel ér véget.

Megosztás:

Címke: , ,