Drágám, a termékek összementek!

2024. június 17. 06:35 | behir.hu

Többek között tonhalkonzerv, kutyaeledel, de szeletelt sonka is szerepel azon termékek listáján, amelyek méretcsökkenéséről a gyártójuk tájékoztatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt.

A méretcsökkenés bejelentési kötelezettsége minden olyan előrecsomagolt terméket érint, amelyet 2020. január 1., illetve 2023. július 1. között forgalmaztak és amellyel a vásárlók találkozhatnak az 1 milliárd forint árbevételt meghaladó üzletekben.

– A kormány azt is kötelezővé tette, hogy a zsugorodásról a boltokban is tájékoztassák a vásárlókat. A cél pedig az, hogy elejét vegyék a zsugorinflációnak, vagyis annak a gyakorlatnak, hogy egy gyártó áremelés helyett a terméke méretének csökkentésével növeli a bevételeit. A kötelezettségek alól csak akkor van kibúvó, ha a kisebb kiszerelés mellett a korábbit is forgalmazza az üzlet legalább 6 hónapig – írta a Portfolio.

 

Ezekre biztosan figyeljünk

A Kometa két szeletelt sonkájának is csökken a mérete: a Kemencés csirkemell sonka és a sült prágai sonka is 90 gramm súlyú lesz a korábbi 100 gramm helyett, ez 10 százalékos méretcsökkenés.

Összemennek a Rio Mare tonhalkonzervek is, így a citromos-borsos, a chilis és az extra szűz olivaolajban úszó halkészítmény is 65 grammos lett a korábbi 80 gramm helyett, amely 18,8 százalékos mínusz. A konzervek esetében azonban a töltőtömeg továbbra is 52 gramm marad.

A Nestlé Friskies kutyaeledelek is csökkennek, így például az aszpikos és a szószos eledelek, illetve ezek junior változatai. A Nébih 8 különféle kiszerelést sorol fel, hiszen a különböző ízesítésekhez eltérő kiszerelések tartoznak, de a lényeg, hogy egy tasak korábban 100 gramm súlyú volt, a jövőben pedig 85 gramm lesz, ami 15 százalékos csökkenés.

A Lindt Nuxos csokoládék a korábbi 165 gramm helyett 150 grammosak lesznek, amely 9,1 százalékos mínusz. A csökkenés érinti a tejcsokoládés és az étcsokoládés változatot is.

A Bamboo pálcikás jégkrémek – a mogyorós és a kakaós is – 110 ml-ről 100-ra zsugorodik, ez 9,1 százalékos méretcsökkenés.

Szintén kisebbek lesznek a Vicenzi Grisbi töltött kekszek csokis és citromos ízesítésben. A gyártónál 10 százalékos csökkenésről döntöttek, amely azt jelenti, hogy a vásárlók nem 150, csak 135 grammos kekszeket vehetnek le a polcról.

Forrás: Portfolio 

További programok »

Gazdaság

FEL