– Arról beszéltünk, hogy milyen fontos a hagyomány őrzése, ápolása. Volt egy kis vita arról, hogy honnan származik a csabai kolbász. Azt megállapítottuk, hogy 1866 és 1878 között jöhetett létre az első – mondta dr. Takács Árpád főispán, majd hozzátette, hogy az írások arra mutatnak, hogy ebben az időintervallumban alakulhatott ki a recept.
A főispán elmondta, hogy kisebb vita formálódott akörül is, hogy Békéscsabán vagy Tótkomlóson alakult-e ki a receptúra.
– Mi, békéscsabaiak természetesen kiálltunk amellett, hogy ez csak itt Békéscsabán születhetett. Emellett azt is kimondhatjuk, hogy szlovákság nélkül nincsen kolbász és Békéscsaba a kolbász fővárosa. Ez a fesztivál pedig nem csak életérzés, hanem életöröm is egyben – fogalmazott.
A fesztivál pénteki napja kiemelten tiszteleg a szlovák hagyományok előtt. A kolbászklub sátránál szlovák vágócsapatok mutatták meg, milyen is nemzetük szokásos disznóvágása, de a hagyományos citerazene is teret kapott.
A Csabai Kolbászklub elnöke, dr. Borka Sándor kiemelte, hogy igyekeznek a csabai szlovákságot a legtöbb programjukba bevonni, kiemelten a disznóvágást.