Petőfi költészetéről tartottak előadást az ünnepi könyvhéten

2023. június 9. 10:05 | Kovács Andrea

A 94. ünnepi könyvhét és a Petőfi 200 sorozat részeként Dr. Reisinger János irodalomtörténész Petőfi Sándor költészetét és munkásságát elemezte a költő Négyökrös szekér című versén keresztül a Békés Megyei Könyvtárban megtartott előadása alkalmával.

Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója elmondta, hogy csütörtökön délután nyílt meg a 94. Ünnepi Könyvhét békéscsabai rendezvénysorozata. A Szent István téri kitelepülést követő programként az érdeklődők a Petőfi verséről szóló előadást hallhatták a bibliotékában, amely az ünnepi könyvhét mellett a költő születésének 200. évfordulója alkalmából rendezett programsorozatnak is a része volt. 

– Petőfinek körülbelül 860 verse van, ezek közül több mint 200 nagyon jó és 60-70 számít remekműnek – kezdte az elemzést az irodalomtörténész, aki a költő születésének 200 éves évfordulója kapcsán azt szeretné elérni az előadásaival, hogy egy-egy ilyen remekműben mélyedjen el egy kicsit a hallgatóság.

Reisinger János kiemelte: A négyökrös szekér című vers egy nagy rejtély, a szakértők máig sem tudják, hogy voltaképp miről szól.  A franciák a 19. század végén kitaláltak egy műszót, a poesie per-t, melynek magyar jelentése a "pozitív, tiszta költészet". Lényege, hogy amikor a költészet valamit kifejez, ne legyen túl didaktikus, szájbarágós. A modern költészetben több a sejtetés, az elleplezés és Petőfi ebben is az élen járt. Mint mondta, A négyökrös szekérrel az első magyar poesie per verset írta meg, vagyis nagyon láthatóan és foghatóan fejezett ki valamit, de egyáltalán nem biztos, hogy valóban arról szól a vers, hiszen a költő a szavakkal jól tud bánni, felidéz valamit, ami tele van rejtelemmel – elemezte Petőfi versét az irodalmtörténész.

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL