Dr. Novák János osztályvezető főorvos kapta idén a Pándy-emlékérmet

2019. október 17. 13:22 | Hidvégi Dávid

Pándy emléknapi ünnepséget tartottak Gyulán, a kórház Árvay-termében, ahol 19. alkalommal adták át a Pándy-emlékérmet, és esküt tettek a pályakezdő orvosok is.

Dr. Becsei László az ünnepségen köszöntötte a pályakezdő szakorvosokat. A főigazgató főorvos elmondta: az új orvosok a Békés Megyei Központi Kórházban kezdik meg a munkát. .

– Minden ősszel átadjuk a Pándy Kálmán-emlékérmet, ami a kórház legmagasabb kitüntetése, tulajdonképpen egy életműdíj. Azok az orvoskollégák kaphatják meg, akik több évtizedes kórházi munkásságuk során, mind szakmai, mind emberi, mind tudományos területen bizonyítottak – fogalmazott dr. Becsei László.

A Pándy-emlékérmet idén dr. Novák János vehette át, aki 1984. szeptember 24-én kezdte orvosi pályáját. A főorvos 1990 óta dolgozik a Pándy Kálmán kórház 3-as számú belgyógyászati osztályán. Novák János nevéhez fűződik a világon elsőként végzett big participle biopszia a vastagbél SHP enanthémájából. A főorvos elmondta: az elmúlt 35 évben a diagnosztikus metodikák száma megszázszorozódott a kórházban, ahol klinikai szintű ellátást tudnak biztosítani.

– Aki ezt az emlékérmet megkapja, az valamilyen szinten Pándy Kálmán szellemét követi. Ezt mindenkit büszkeséggel kell, hogy eltöltsön. Örülök, hogy szóba kerültem és megkaphattam ezt az elismerést – mondta Novák János.

Az emlékérem mellett két Pándy Nővér kitüntető címet is átadtak, ezeket Mészáros Magdolna ápolási igazgató felterjesztésére: Tóth Tünde vezető asszisztens és Sárosiné Hőh Henriett vezető gyógytornász vehetette át.

Galéria

Pándy Kálmán 1868. október 14-én született a Békés megyei Újkígyóson. Orvosi oklevelét 1893-ban kapta meg a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen. A gyulai kórházban 1898-tól 1905-ig dolgozott, ahol az elmeosztályt vezette. 1905-ben a Lipótmezőn kapott osztályvezetői kinevezést, majd 1911-től a nagyszebeni Állami Elmegyógyintézet igazgató főorvosa lett. 76 esztendős korában hunyt el 1945. január 27-én Budakalászon.

FEL