Dr. Duray Balázs: A klímaváltozás káros hatásait csökkenteni kell!

2021. április 4. 07:22 | Csiffáry Zsuzsanna

A 7.Tv Aktuális című magazinműsorában beszélgettünk Dr. Duray Balázzsal, a Zöld 14 Egyesület elnökével a klímaközpontú érzékenyítésről és a környezetvédelemről.

A tavalyi évben sikeresen pályázott a békési önkormányzat és a Zöld 14 Egyesület egy Széchenyi 2020 programban meghirdetett KEHOP 1.2.1-es kódjelű pályázatba. Egyre fontosabb, hogy települési szinten is megfogalmazódjanak azok a célok, stratégiai intézkedések, amelyek a klímaváltozás káros hatásait tudják csökkenteni városi szinten. Emellett az is fontos, hogy egy város miképp tud a saját eszközkészletével, illetve beavatkozási logikájával alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

- Fontos megemlítenem, hogy a klímaváltozásnak milyen hatásai vannak. Azt lehet mondani, hogy a városi és a lokális szint az egyik legfontosabb ebből a szempontból. Amikor az alkalmazkodásról beszélünk, ott tudjuk a lehető legoptimálisabban kialakítani az életterünket a felmelegedés különböző szélsőséges időjárási jelenségeivel szemben. Ezek az alkalmazkodások viszont lokális szinten lehetnek a leghatékonyabbak. Ez a pályázat tulajdonképpen arról szól, hogy a város kialakítsa azokat a mechanizmusokat közép- és hosszútávon, amelyekkel csökkenteni tudja az üvegházhatású gázokat - fogalmazott dr. Duray Balázs

Hozzátette, hogy nagyon fontos szerepe van a közösségi szemléletformálásnak, mivel a klímatudatosságot nem néhány embernek kell tudatosítania, hanem egy szélesebb körnek.  

- A projektben két fontos célcsoportot tűztünk ki. Az egyik küldetés a civilek elérése, a másik pedig a gazdasági szereplők bevonása - fogalmazott a Zöld 14 Egyesület elnöke. 

Állítása szerint félidőben vannak a program kivitelezését illetően. A szemléletformálási programokban sok fiatalt és felnőtteket is el tudtak érni. Klímastratégiájuk egyeztetési változata is elkészült. A klímastratégiában fel kell mérniük és egy helyzetértékeléssel leltárt kell készíteniük, hogy Békést milyen üvegházhatás-kibocsátás jellemzi.

- Azt lehet mondani, hogy itt Békésen mintegy 60 ezer tonna szén-dioxid egyenértékű üvegházhatású gázkibocsátás származik 1 év alatt. Az a feladatunk, hogy ezt csökkentsük. Van egy úgynevezett dekarbonizációs, vagy mitigációs cél. Tehát az üvegházhatású gáz csökkentésének célja, ami az energiafogyasztást, a közlekedést érinti, előbb említett a mezőgazdaságból,  aföldi gazdálkodásból származó kibocsátás-csökkentést jelenti. Például ilyen célkitűzésünk, hogy 2030-ig legalább 20 százalékkal csökkenjen az épületek energiafelhasználásából származó üvegházhatású gázkibocsátás a 2019-es szinthez képest. A lakosságot is igyekszünk bevonni az alkalmazkodási tervezésébe. Másik cél a fenntartható közlekedési rendszerek fejlesztése, a környezettudatos forgalomszervezés, vagy a belvíz-csapadékvíz integrált kezelése is - mondta el dr. Duray Balázs. 

A Zöld 14 Egyesület elnöke a Hatvanezer Fa Egyesület egyik aktív vezetőjeként is dolgozik környezetünk megóvásáért. Elmondta, hogy jelenleg az ültetési és fásítási, erdősítési időszakban vannak az egyesület tagjaival. Másik fontos küldetésük az erdőtelepítés a felajánlott földeken. Ezeknek a területeknek a körbekerítésén is dolgoznak. Mindezt az erdő védelmében teszik, hogy megóvják a növekvő fákat a vadaktól.

- A másik nagy elánnal végzett munkánk a dűlőfásítás. Kint vagyunk és különböző csemetefákat, vagy egyéb magokat ültetünk és vetünk el együttműködve a szomszédos településekkel, Kamuttal, Muronnyal, Mezőberénnyel, akik nélkül meg sem történhetne ez. Egy tényleg nagyon kecsegtető és hosszútávon is eredményes munkában vagyunk azáltal, hogy ezeket a településeket határmenti együttműködéssel, egy zöld folyosó hálózattal tudjuk majd összekapcsolni. Ennek kapcsán most egy aktuális hír, hogy sajnos az a dűlő, amely mintaként szolgál számunkra - Murony és Békéscsaba határában - egy fásított és cserjés zöld folyosó. Itt sajnos elkezdődtek a nem szabályszerű faritkítások, amelyek veszélyeztetik a környezetet. Kimegyünk és tiltótáblákat helyezünk el, megintcsak a települések együttműködésével, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek önkormányzati tulajdonú területek. Vagy amennyiben a gazda tulajdona, azért ott is bizonyos engedélyekkel kell rendelkezni, hogy ezek megtörténhessenek. Szeretnénk felhívni a figyelmet ezen dűlők ilyen típusú értékeire - zárta gondolatait. 

 

További programok »

Itthon

Beporzók napját is tartottak a Ligeti vásár és Ökobörzén

A megszokottól eltérően a hónap első szombatján tartották meg a a Ligeti Vásár és Ökobörzét a Körösök Völgye Látogatóközpontban. A kistermelők és kézművesek portékái mellett a helyi lakosok garázsvásárán is lehetett válogatni. A gyermekeket a méhecskék tevékenységének fontosságát hangsúlyozó kézműves foglalkozásokkal várták.
2024. március 2. 16:11
FEL