Dózsa György Békésben? – konferencia a Békés Megyei Könyvtárban

2024. június 14. 17:10 | Bere Mátyás

A magyar történelem fontos szeletéről tartottak konferenciát a Békés Megyei Könyvtár és a Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) Békés Vármegyei Levéltára szervezésében, pénteken. A feldolgozott téma gerincét a jobbágyság költözése, Dózsa György Békés megyei múltja és egy könyv bemutatása alkotta.

A nap folyamán a Békés Megyei Könyvtárban szaktekintélyek szóltak a közönséghez a „Dózsa György Békés megyében, 1514-ben. Adalékok a paraszti költözködés és egy lázadás történetéhez” című konferencián. 

Sáfár Gyula, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Vármegyei Levéltárának igazgatója elmondta, hogy a Dózsa-féle parasztfelkelés 510. évfordulója alkalmából jutottak arra az elhatározásra, hogy annak helyi vonatkozásairól tartsanak konferenciát.

A Nyíregyházi Egyetem főiskolai docense, Gulyás László Szabolcs történész a nap első előadója kiemelte: a jobbágyköltözés univerzális jelenség volt Magyarországon, de nemcsak itt, mert nyugat Európában is alapvető joga volt a szabad státuszú parasztságnak az, hogy elhagyja a lakóhelyét és földesurát. Itthon, mivel a jobbágyság országos szinten jogilag egységes volt, az egész országban megjelent a költözés.

A konferencián dr. Halmágyi Miklós, a Magyar Nemzeti Levéltár Békés Vármegyei Levéltárának levéltárosa például megemlíti, hogy Szerémi György elbeszélése szerint Dózsa serege többek között egy Ege nevű településre is eljutott, amely a mai Mezőberénynek felel meg.

– A Dózsa nevével fémjelzett parasztháború országos jelentőségű esemény volt, melynek Békés megyei vonatkozásai is vannak. A 16. század derekán alkotott egy Szerémi György nevű szerző, aki egy könyv terjedelmű munkát írt a 16. század eleji, magyarországi eseményekről, ő írt ennek a keresztes hadjáratnak indult eseménysorról is, ami végülis lázadássá fajult – részletezte.

 

Galéria

 

A konferencián továbbá felszólalt C. Tóth Norbert történész a HUN-REN-MNL-SZTE Magyar Medievisztikai Kutatócsoport vezetője, aki a "Dóza György – Kultusz és történelem" című új kötetét is bemutatta, Németh Csaba levéltáros (MNL Békés Vármegyei Levéltára), Erdész Ádám nyugalmazott igazgató (MNL Békés Vármegyei Levéltára), valamint Juhász Zoltán, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója. A konferenciát énekkel színesítette Kiss Rózsa énektanár.

További programok »

Itthon

Szarvas Város Napja – 302. születésnapját ünnepli a település

Kedden ünnepelték Szarvason a város újratelepítésének 302., és várossá nyilvánításának 58. évfordulóját. A napot a település három fontos helyszínén kezdték, az Erzsébet ligetben felavatták Sisi szobrát, majd a Letelepedési Emlékkövet koszorúzták meg az Ótemlomnál, ezt követően pedig zászlókat avattak a Történelmi Országközépnél.
2024. július 23. 16:39
FEL