Díjazták a sakálgyérítő verseny legjobbjait

2024. április 1. 12:18 | behir.hu

Növekszik az aranysakálok száma hazánkban. Ezeket az állatokat más néven nádifarkasnak vagy toportyánféregnek is nevezik, és szinte nincs ellenségük, így számuk gyorsan emelkedik. Jelenleg a hivatásos- és a sportvadászok csökkentik az állományt, és ezt a vadászkamara Békés vármegyei területi szervezete is támogatja.

Az egyre növekvő létszámú sakálállomány csökkentése érdekében, az egész vármegyére kiterjedő sakálgyérítési versenyt hirdetett a vármegyei vadászkamra. A hivatalos eredményhirdetést március 25-én tartották Békéscsabán a Bajza utcai székházban, így immár negyedik alkalommal díjazták azokat, akik a legtöbb sakált ejtették el az elmúlt szezonban. A versenyben azok a Békés vármegyei nyilvántartott sport- és hivatásos vadászok vehettek részt, akik a kiírásban jelzett időpontban, egyéni és társas vadászaton aranysakált ejtettek, és azt a vadászkamara által meghatározott módon jelentették.

– Összesen 15 fő nevezett a versenyre, és 155 darab elejtés lett dokumentálva – árulta el Zuberecz Tibor, a vadászkamara Békés vármegyei elnökhelyettes-fővadásza. Hozzátette, a sakál éjszakai állat, valamint rendkívül okos, csapatban vadászó vadfaj, emiatt nagyon nehéz őt puskavégre kapni.

 

A verseny első három helyezettje pénz- és tárgyjutalmat, valamint oklevelet kapott

 

Hrabovszki János, a vármegyei vadászkamara elnöke elmondta, az aranysakál nem ismeretlen hazánkban, de egy időre teljesen eltűnt az országból, és évtizedekig nem volt állandó állomány. Csak az 1980-as évek legvégén, az 1990-es évek elején jelent meg egy-egy példány újra hazánkban, majd a délszláv háborúk idején kezdett elterjedni az országban. Ekkoriban védett is volt az állat, így aztán természetes ellenség híján szaporodását semmi sem gátolta, megfékezhetetlen módon elindult a terjedése Magyarországon, így vármegyénkben is. Hozzátette: a vadászkamara támogatja, és díjazza azokat a hivatásos- és sportvadászokat, akik segítenek kordában tartani az állományt, ezért is hirdette meg a sakálgyérítési versenyt.

 
EREDMÉNYEK (2023-2024-es szezon):

MATUSKA PÁL Békéscsaba  57 db

SIMON ISTVÁN Gyula        23 db

TÓTH JÓZSEF Körösladány 15 db

Máté Dávid Medgyesbodzás 14 db

Dénes Szilárd Békés  11 db

Pápa Attila Biharugra 10 db

Makra Tibor Biharugra          10 db

Herbert János Tarhos 4 db

Dien Gábor Békés      4 db

Ifj. Nemes János Kötegyán    2 db

Gál Péter Hidashát     1 db

Buka Szabolcs Biharugra      1 db

Hrabovszki János Békéscsaba           1 db

Ságodi Gábor Békéscsaba     1 db

Tárnok Ákos Zsadány            1 db

További programok »

Itthon

Rétisas fiókákat gyűrűztek a Kis-Sárréten

Tíz rétisas-fióka lábára került jelölőgyűrű a közelmúltban a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Ebben a térségben első alkalommal került sor rétisasok gyűrűzésére.
10:22
FEL