Diáksportfesztivál a napi 60 perc aktív mozgás népszerűsítéséért

2019. május 30. 19:00 | Kugyelka-Zámbori Eszter

A Magyar Diáksport Szövetség egy közösségépítő és játékközpontú, azaz nem a győzelemre összpontosító foglalkozást szervezett alsó tagozatos gyerekeknek Mezőberényben. A szervezők a megye több pontjáról érkező diákok és pedagógusoknak mutatták be a programot.

A gyerekeket, valamint a Gyulai és Békéscsabai Tankerületekből érkezett pedagógusokat Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese, valamint dr. Molnár László, a Magyar Diáksport Szövetség stratégiai igazgatója köszöntötte.

A DO60 Diáksportfesztivál minden helyszínén jelen van egy ismert sportoló. Mezőberénybe Pulai Imre olimpiai bajnok kenus látogatott el.

– Fontosnak tartom a sportot, nem csak az élsportot, hanem a tömegsportot is, akár diák szinten is, hiszen ilyen kis korban kell a gyerekekkel megszerettetni a sportokat, hogy rendszeresen űzzék ezeket – mondta el Pulai Imre olimpiai bajnok kenus.

A program szervezői külön hangsúlyt fektetnek arra, hogy a résztvevő intézmények diákjai vegyes csoportokat alkossanak a társas viselkedés megtanulása érdekében. A szövetség filozófiája szerint az a legoptimálisabb, ha a diákok biztonságos és motiváló pedagógiai környezetben ismerkednek meg a különböző sportágakkal és mozgásformákkal.

– Az alapvetésünk az, hogy olyan állomáshelyeket teremtsünk, ami kihívást jelent, de teljesíteni tudja gyakorlatilag minden gyerkőc. Differenciáltan jelenjenek meg az egyes állomások. Jelenleg a szabályozó környezet szerint is – azért, hogy a kerettantervi tartalmaknak megfeleljünk – első, másodikban különböző hely- és helyzetváltoztató, manipulatív, valamint küzdőjellegű mozgásformákat építettünk a programba –tájékoztatott Kókai Dávid, a Magyar Diáksport Szövetség projekt szakmai vezetője. Kókai Dávid hozzátette: a harmadikos és negyedikes gyerekek játékainak tematikája pedig multisport szemléletű. A szakmai tanulmányok  ugyanis azt bizonyítják, hogy a multisport, azaz minél több sportág kipróbálása, minél több technikai és akár taktikai elem megismerése nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a gyermekekből aktív, sportban gazdag életet élő, így egészséges felnőtt váljon

– Nincs eredmény számítás a fesztiválon. Itt az a lényeg, hogy a gyerekek különböző technikai feladatokat hajtsanak végre, és eközben megtanuljanak nagyon sok dolgot. A lényeg az, hogy a gyerekek is, és a pedagógusok is érzékenyüljenek egyfajta új szemlélet iránt. Ez a Grassroots elve, ami az alulról szerveződő sportolást hivatott bevezetni a sportba. Ez egy külön elv, ami elsősorban a sport szeretetéről szól – hangsúlyozta Dombi Rudolf, a Magyar Diáksport Szövetség projektfelelőse. Az olimpiai bajnok kajakos hozzátette: Az esemény célja nem csupán az, hogy a szakemberek felismerjék a sportban tehetséges diákokat, hanem az is, hogy a sportélményeken keresztül a gyerekek életébe beépüljön a napi, legalább 60 percig tartó testmozgás.

További programok »

Itthon

Mikulásnappal folytatódott a Csabai Advent

Gyerekek és szülők sokasága töltötte meg a Szent István teret advent második vasárnapján. A délutáni rendezvényen többek között a Mikulással is találkozhattak a szerencsések.
2019. december 8. 17:32
FEL