Demonstráltak Csabán a cafetériával kapcsolatos kormányzati intézkedés ellen

2018. július 20. 10:12 | Gyemendi Réka

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott Békéscsabán, a Békés Megyei Kormányhivatal előtt csütörtökön délután. A demonstrálók a cafetériával kapcsolatos, a munkavállalókat hátrányosan érintő, egyeztetés nélküli bevezetésre kerülő kormányzati intézkedés ellen tiltakoztak.

A megyéből 14 ágazat vett részt a demonstráción, közöttük volt a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, a vasutas területen dolgozók, az Alföldvíz, a szociális területen dolgozók, valamint a nyomdaiparban és a húsiparban dolgozók képviseltették magukat.

A demonstrálók 16 órától plakátokat és molinókat helyeztek el a kormányhivatal épületének bejárata előtt, az ezt követő sajtótájékoztatón pedig Leszkó Andrea, a MASZSZ  megyei képviselet-vezetője tartott beszédet. Elmondta, a kormány javaslata alapján a parlament át szeretné alakítani a cafetéria rendszerét, melynek következtében sok támogatási forma adókedvezménye illetve adómentessége megszűnik, így a dolgozók jelentős része járna rosszabbul. Az intézkedés Magyarországon közel 2 millió munkavállalót érint, akik éves szinten 90-100 ezer forintos kieséssel  számolhatnak. Leszkó Andrea megjegyezte: úgy került a parlament elé az átalakítási javaslat, hogy érdemi párbeszéd nem történt a szakszervezetekkel.

A sajtótájékoztatót követően Leszkó Andrea átadta a kormányhivatal képviselőjének a petíciójukat. A demonstrálók többek között azt kérik,  hogy a kormány őrizze meg az iskolakezdési támogatás kedvezményét, a munkahelyi étkeztetés kedvezményét, a diákhitel törlesztéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét, valamint a kockázati biztosítás munkáltató által megfizetett díjának adómentességét.

 

További programok »

Itthon

Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt

A klímavédelem kapcsán cselekedjünk, ne csak beszéljünk! – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében vasárnap, a Várkert Bazárban. A kormányfő beszélt Trianonról, az elmúlt 10 év eredményeiről, az új nemzeti konzultációról, Gyöngyöspatáról, a családvédelmi intézkedésekről és a következő két évről is.
17:52
FEL