Csúszdapark is épülhet Gyomaendrődön 1,2 milliárd forintból

2021. január 19. 17:32 | Varga Diána

Nagy volumenű fejlesztést jelentett be kedden Dankó Béla országgyűlési képviselő, Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere és Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese.

Dankó Béla országgyűlési képviselője a keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a folyamat részeként a Körösök völgye turisztikai látnivalói tovább fejlődhetnek. Mint mondta, az elmúlt évtizedekben azt tapasztalták, hogy a térség sokkal határozottabban jelenik meg a hazai turisztikai térképen, nem csak szezonálisan, hanem egész évben. Ezért azokat az attrakciókat, amelyek növelhetik a térség vonzerejét, fejleszteni kell. Emlékeztetett, hogy nemrég jelentették be a békési fürdő és a dánfoki üdülő felújítását, most pedig a gyomaendrődi Liget fürdő is megújul. A projekt előkészítéséhez a kormány 125 millió forintot biztosít, a projekt megvalósításához pedig közel 1,2 milliárd forint párosul. A gyógyászati és a kemping részen is lesz felújítás, melytől azt remélik, hogy még több turista érkezik majd annak hatására. Hozzátette: a létesítményt évente átlagosan 110 ezren látogatják, ennek 20 százalékát teszi ki a gyógyászati részlet, a többi forgalom a turizmus területén bonyolódik.

Toldi Balázs, Gyomaendrőd polgármestere hatalmas lépésnek nevezte a fejlesztést a település szempontjából. Mint mondta, a Körösök völgye régióként nyújthat egy nagy, turisztikai szolgáltatást azok számára, akik ide érkeznének. A város turisztikai kínálatának egyik szeglete a Liget fürdő, de emellett kedvezőek a természeti adottságok: a település közigazgatási területén 16 holtág található és a Hármas-Körös is a közelben folyik. A fejlesztések közt sorolta, hogy megújul a wellness és az egészségmegőrző szoltáltatás, plusz attrakciókat is terveznek, köztük egy csúszdaparkot. Szeretnék a kiegészítő szolgáltatásokat is fejleszteni, éttermet terveznek, megújítják a parkolókat, a kempinghez vezető úthálózatot és a közműveket, valamint medencével bővítenék az uszodát. Ezzel szoros összefüggésben apartmanházakat is építenének, ezzel nyújtva plusz szolgáltatást. Fontosnak tartják az energiatakarékosságot, így napelemeket is elhelyeznének a komplexumon.

Könnyid László, Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese arról beszélt, hogy komoly előrelépés lehet ez a fejlesztés a nemzetközi, beutazó forgalom, de a magyar vendégéjszakák szempontjából is. A számok azt mutatják, hogy van fejlődési potenciál a városban: idén nyáron Gyomaendrőd szálláshelyein a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központban több mint 11 ezer vendéget, illetve több mint 34 ezer vendégéjszakát regisztráltak, ami a település méretéhez képest szép turisztikai eredmény – ismertette. Hozzátette: a fejlesztés révén ehhez képest is növekedés érhető el. A tavalyi évhez viszonyítva felértékelődött a belföldi turizmus, hiszen a magyarok a legtöbbet itthon üdülnek: 11,6 millió vendégéjszakát töltöttünk Magyarországon. Arra is rámutatott, hogy azok a települések lesznek a nyertesei a koronavírus-járvány utáni újra indulásnak, ahol fejlesztések zajlanak, nem csak az egyes intézményekben, hanem magán a településen is. A régióban számos olyan fejlesztés történt, például a Gyula-Békéscsaba turisztikai fesztináció tekintetében, amely meghatározó vonzerő lesz a térség szempontjából, ebben az együttműködésben meglesz Gyomaendrőd helye és funkciója: a vendégek nem egy településre, hanem egy régióba terveznek majd utazást, körbejárva azt – sommázott.

További programok »

Gazdaság

Agrárminiszter: Az agrárium nélkülözhetetlen eleme a jégkármérséklő rendszer

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak – mondta Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén.
2023. január 31. 17:29
FEL