Csőzsilip-rendszer segíti a vizes élőhelyek fennmaradását Pósteleken

2022. február 10. 11:42 | Vincze Attila

Elkészült az új csőzsilip-rendszer a pósteleki génrezervátumban. A területet gondozó egyesület által régóta várt beruházást az önkormányzat saját forrásból valósította meg. A fejlesztésnek köszönhetően a génrezervátumban található két tó vízszintje szabályozhatóvá vált, ezzel segítve a vizes élőhelyek megóvását az aszályos időszakokban.

Békéscsaba erdővel borított területe mintegy 150 hektárnyit tesz ki, ebből 9,5 hektár a pósteleki génrezervátum. A nemrégiben örökerdőnek nyilvánított természetvédelmi terület megóvása a város kiemelt környezetvédelmi feladatai közé tartozik. A jelentős számú, mintegy 180 őshonos faj élőhelyének megőrzése óriási felelősség, ezt a feladatot 1993 óta a Körös Klub Természet-, Környezetvédő Természetbarát Egyesület végzi. A szervezet és a békéscsabai önkormányzat egy ideje már szorosan együttműködik. Ez többek között abban nyilvánul meg, hogy a város fásítási programjába az egyesület által nevelt őshonos fafajok is bekerülnek.

A pósteleki erdő megóvása érdekében tett erőfeszítések az elmúlt hónapokban tovább folytatódtak. Sajnos a klímaváltozásnak köszönhetően nyaranta meglehetősen kevés csapadék hullik, ezért az esővíz visszatartása, a növényállomány és a fák öntözése kiemelt feladattá vált a területen. A génrezervátumban található vizes élőhelyeket ugyan korábban mesterségesen alakították ki, az eltelt évtizedek alatt számos állat- és növényfaj lelt otthonra bennük. Ahhoz azonban, hogy az itt található, különlegesen gazdag élővilág megfelelő életkörülmények között létezhessen, nagy mennyiségű vízre van szükség. Korábban ennek érdekében a pósteleki négyes csatornából, két kisebb csatornát ástak ki a szakemberek azért, hogy táplálja a két, mesterségesen kialakított tavat. A Körös Klub Egyesület a vízszint szabályozására egy csőzsilip-rendszer kiépítését tartotta a legjobb megoldásnak, ez azonban idáig forráshiány miatt nem készült el. Az évek óta húzódó ügy végére az önkormányzat támogatásának köszönhetően kerülhetett pont. A hiánypótló beruházást idén januárra sikerült megvalósítani.

– A Körösi Vízgazdálkodási Társulat kivitelezésében két csőzsilip épült meg, mellyel szabályozhatóvá vált a két tó vízszintje. Ez azért is hasznos, mert ha nincs elég vízutánpótlás a csatornából, akkor szárazság idején könnyen elapadhat a mederben a víz, a zsiliprendszer pedig ezt is meg tudja majd akadályozni – fogalmazott Vadász Csaba, a Körös Klub Természet-, Környezetvédő Természetbarát Egyesület elnöke.

 

Pósteleki csőzsilip (fotó: behir.hu)

 

Kiemelte: a víz azért is fontos, hogy a tavak medrében maradjon, mert az évek során több védett halfajt is felfedeztek már bennük. Ráadásul a madarak számára is sokkal kiszámíthatóbb, ha a nádasban biztonságosan tudnak fészkelni, a vízszint ingadozása ugyanis rossz hatással van a költésre. A beruházás mintegy 8 millió forintos költségét a békéscsabai önkormányzat saját forrásból biztosította. A kivitelezők az eredeti, áprilisi átadáshoz képest jóval hamarabb, már januárban befejezték az építkezést. Ez már csak azért is jó hír, mert a tavaszi csapadék egy jóval modernebb rendszerbe kerülhet majd be.

– Az építkezés során a pósteleki négyes számú csatorna műszaki átalakítása történt meg: a kivitelezők néhány szakaszon betonelemekkel zárták közre a medret, valamint csőzsilipes műszaki megoldás biztosítja azt, hogy a csapadék összegyűlhessen, ne folyjon el, ennek köszönhetően pedig sokkal magasabban maradhat a vízszint. Így a vizes élőhelyek vízellátása sokat javulhat a korábbi évekhez képest – mondta Nagy Ferenc, Békéscsaba alpolgármestere.

Az önkormányzat az elmúlt időszakban történt fejlesztésekkel az élőhelyek megóvásán túl azt is szeretné elérni, hogy Póstelek továbbra is közkedvelt pihenőhely legyen, minél többen látogassanak ki ide kerékpárral vagy akár gyalogtúra keretein belül. Azonban a legfontosabb cél mégiscsak az, hogy ez a közös természeti kincs a gyermekeink, unokáink számára még sokáig fennmaradhasson.

További programok »

Önkormányzati hírek

Fidesz-KDNP: Többletforrás jut üzemeltetési feladatokra és fejlesztésekre

Megtartotta szokásos közgyűlés utáni tájékoztatóját a Fidesz-KDNP frakciója. A képviselőcsoport szerint kedvezően alakul Békéscsaba idei gazdasági helyzete, amelynek köszönhetően a város többletforrásokat biztosíthat üzemeltetési feladatokra, fejlesztésekre és az alkalmazottak béren kívüli juttatására.
2023. szeptember 22. 14:00
FEL