Csökkent a tartós tej áfája

2019. január 2. 06:46 | behir

Az Agrárminisztérium közlése szerint január 1-jéől 18 százalékról 5 százalékra mérséklődött az ESL (hosszabban eltartható) és az UHT (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója az elfogadott jogszabály szerint.

Az agrártárca korábban azt is közölte, hogy az intézkedéstől a kereslet és a fogyasztás növekedését, valamint az ágazat fehéredését és az importált tejek visszaszorulását várja. A minisztérium szerint az áfa-csökkentés mintegy 100 magyar tejipari vállalkozás versenyképességét erősíti bel- és külföldön.

A tárca szerint a mérséklés a fogyasztók számára a jó minőségű magyar tejhez való hozzáférés mellett megtakarítást is jelent. Egy átlagos négyfős magyar család mintegy 45 ezer forintot fordít évente tejekre, az intézkedés számukra mintegy 6-7 ezer forint megtakarítást eredményezhet.

Az áruházláncok, a törvényi előírásokkal összhangban, az áfa-csökkentést teljes mértékben átadják a vásárlóknak, akik így január 2-tól alacsonyabb áron juthatnak majd a termékekhez.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Gazdaság

Kondoros több ízben sikeresen szerepelt a Magyar Falu Programban

Kondoros önkormányzata a Magyar Falu Programban, a 2020-ban meghirdetett pályázatokon több ízben is sikeresen szerepelt. A támogatott beruházásoknak köszönhetően számos fejlesztést hajtanak végre a városban. Ezekről Ribárszki Péter polgármester és Herczeg Tamás országgyűlési képviselő számolt be szerdán, a művelődési házban.
14:39
FEL