Kedvezhet a családoknak a tej áfájának csökkentése

2018. július 13. 13:15 | behir

Mintegy húszmilliárd forint maradhat jövőre a háztartásoknál a tartó és féltartós tejek forgalmi adójának mérséklésével. A kormány emellett az agrártárca költségvetését is jelentősen növelné, a következő évben 12 milliárd forinttal magasabb összeg jut a különböző ágazati programokra és intézkedésekre.

A Magyar Idők pénteki cikke szerint nagy segítséget jelenthet a magyar családoknak a jövő évi áfacsökkentés. Azzal ugyanis, hogy a tartós és féltartós tejek is bekerülnek a kedvezményes, ötszázalékos áfakörbe, a háztartások mintegy húszmilliárd forintot takaríthatnak meg – hívta fel a figyelmet tegnap Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető rámutatott: a kormány célja, hogy a legkisebb áfa terhelje a legfontosabb élelmiszereket, ugyanakkor a mérséklésnek gazdaságfehérítő hatása is van. Ez utóbbi miatt a kabinet javaslata alapján a gabonatermékek fordított adózása 2018. december 31-ét követően is fennmarad.

Az Agrárminisztérium jövő évi költségvetésével kapcsolatban elmondta: az ideihez képest 12 milliárd forinttal bővül a büdzsé. A tárcavezető szerint a megemelt költségvetésnek köszönhetően megteremthetők azok a lehetőségek, amelyek az ágazat versenyképességét és termelőképességét fokozzák.

A tervek szerint a többletforrásból tovább erősítik az élelmiszer-biztonságot, az állategészségügyet, fejlesztik az agrárkamarai vidéki hálózatot, a nemzeti parkokat és a meteoroló­giai szolgálatot. Emellett a tárca folytatja az osztatlan közös földtulajdonok megszüntetését, a zártkertek fejlesztését, valamint a magyar borászat és a méhészek támogatását.

Nagy István a távirati iroda szerint jelezte: jövőre öt és fél milliárd forinttal nő a tárca által fenntartott intézmények finanszírozására fordítható összeg. Így többek között egymilliárd forinttal nő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal költségvetése, a mezőgazdasági középfokú szakoktatás intézményei pedig 2,2 milliárd forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd.

Mintegy 688 millió forinttal több jut a génmegőrzési intézményekre, de jobban járnak a nemzeti park igazgatóságok is, mivel 140 millió forinttal nagyobb összegből gazdálkodhatnak majd 2019-ben, mint ebben az évben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat 600 millió forint többletforrást kap. Ebből az összegből egy új időjárási radart létesítenek, amely az országos jégkármegelőző rendszer munkáját segíti majd.

Az agrárágazati célfeladatokra 5,77 milliárd forinttal többet fordíthat jövőre a tárca, a 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás szervezésére 1,2 milliárd forint jut. A vidéki hálózat fejlesztésére több mint 897 millió forint áll jövőre rendelkezésre, a Tokaj-hegyaljai borvidéken megvalósuló szakmai feladatok támogatására pedig 688 millió forintos keretet biztosít a kormány.

Hozzátette: a tisztán nemzeti költségvetésből megvalósuló támogatások jövőre 2010-hez képest mintegy 50 milliárd forintról csaknem 99 milliárd forintra nőnek, az uniós kiegészítéssel működő támogatások pedig megnégyszereződnek, és elérik a 12 milliárd forintot.

 

Forrás: Magyar Idők

További programok »

FEL