Csökkent a légszennyezettség Budapesten

2020. április 21. 12:59 | behir

A kijárási korlátozások miatt csökkent a légszennyezettség Budapesten, ami azért is jó hír, mert akár lassíthatja is a járványt.

Olasz kutatók ugyanis azt bizonyították, hogy a szálló por hordozhat szennyezőanyagokat, így vírusokat is. A magyar szakemberek úgy vélik, ez önmagában viszont még nem elég ahhoz, hogy lassuljon a fertőzés üteme – hangzott el az M1 Híradójában.

Nyoma sem volt a csúcsforgalomnak hétfő délelőtt a fővárosban, szinte teljesen kihalt volt a pesti alsó rakpart. A forgalom csökkenésével enyhült a légszennyezettség is Budapesten, ami lassíthatja a járványt.
 

Egy olasz kutatócsoport szerint a szállópor bizonyítottan hordozója a különböző kémiai és biológiai szennyezőanyagoknak, így akár a vírusoknak is. Szigeti Tamás, levegőhigiénés szakértő azonban úgy véli, a jobb levegő nem feltétlenül elég a fertőzés terjedésének lassuláshoz.

Ez az időszak a pollenkoncentráció emelkedését is jelenti, ami miatt az allergiásoknak különösen óvatosnak kell lenniük.

„Mintegy kétmillió lehet az allergiásoknak a száma, erre rakódik rá egy másik fajta gyulladás a Covid–19 vírus, ami egy vírusfertőzés. A kétféle gyulladás egymás hatásait rontja, mert nem ugyanazok a tünetkiváltó anyagok, vagy csak részben ugyanazok a tünetkiváltó anyagok szerepelnek bennük” – mondta Nékám Kristóf, allergológus professzor.

Forrás: hirado.hu

További programok »

Itthon

412 sportoló futott a világ minden táján a koraszülöttmentő támogatásáért

A koronavírus-járvány miatt online rendezték meg idén a hagyományos Linamar Jótékonysági Futóversenyt. Az újragondolt kezdeményezésnek köszönhetően idén a sportolók Németországból és Kanadából is a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány munkáját támogatták a verseny nevezési díjával. A Szabadkígyósi Szabadi Sport Club focistái és néhány családtagjuk – összesen negyvenketten – pedig úgy döntöttek, hogy közösen futják le a távot a nemes célért.
2020. szeptember 27. 20:57
FEL