Csökkent a belvízzel elöntött terület

2017. február 12. 13:50 | Zsíros András

Az utóbbi napok csapadékmentes időjárásának és a folyamatos szivattyúzásnak köszönhetően vasárnapra 145 hektárral csökkent a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) illetékességén belül belvízzel elöntött területek nagysága. A helyzet a következő napokban várhatóan tovább javul.

Az elmúlt 24 órában összesen 39 szivattyútelepük üzemelt, ebből négy folyamatosan, éjjel-nappal működött – tájékoztatta szerkesztőségünket a KÖVIZIG titkársága. Közleményükben azt írják, tegnap összesen 382 ezer köbméter belvizet emeltek át a főcsatornákba, a torkolati szivattyútelepek pedig 1425 ezer köbmétert a főbefogadókba. A folyókba így a február 2-a óta összesen 9125 ezer köbméter vizet emeltek át. Ennek kétszázszorosával az egész Balatont meg lehetne tölteni.

Tegnap 119 fő vett részt a belvízvédekezésben, munkájuknak köszönhetően az elöntött területek nagysága a pénteki 13870-ről 13725 hektárra csökkent, ebből 5130 ha vetés, 3600 ha szántó, 3705 ha rét és legelő, a többi egyéb terület. Öt szakaszon elsőfokú, négy szakaszon másodfokú a belvízvédelmi készültség.

A Körösökön sehol sem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni, a folyókon pedig további apadás várható. Csapadékra egyelőre nem kell számítani, de a belvizek összegyülekezése a fagyok miatt lelassult.

FEL