Belvízhelyzet Békés megyében

2016. január 13. 10:33 | Zsíros András

A tavaszias időjárás és a hétvégi, nagyobb eső az ár- illetve belvízvédelemmel foglalkozók, valamint a földet művelők számára jelenthetnek elsősorban gondot. Bár jelentősebb problémával eddig nem találkoztak, a szakértők folyamatosan figyelik és értékelik a helyzetet.

Áll a víz a földeken, ahol az utóbbi napok esős időjárása után még nem tudott elszivárogni a csapadék. Különösen igaz ez Békés és Tarhos térségére, ahol erősen kötött, réti agyagtalaj található. Mivel itt nem épült ki csatornahálózat, ezért a gazdálkodók nem tudják hova elvezetni a termőföldeken összegyűlt vizet. Samu Gábor, az Agró-Déló Kft. ügyvezetője elmondta, a szántási munkáikat nagyban hátráltatta, hogy egész ősszel feladatot adott számukra a földeken lévő víz. A sok csapadék miatt több mint hétszáz hektárt nem tudtak felszántani. Ennek következtében arra számítanak, hogy búza- illetve repcetábláik egy részén tavasszal kipusztul a növényzet.

A Körös-Vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint öt belvízvédelmi szakaszon, összesen tizenöt szivattyútelepet kellett beüzemelni a csatornákon. Az Élővíz-csatornán másodfokú, míg máshol első fokú a belvízvédelmi készültség.

A hivatal Vízrendezési és Öntözési Osztályának vezetője elmondta: az elmúlt napokon előfordult fagyok miatt a víz nem tud elszivárogni a talajba. Bujdosó Szabolcs hozzátette: további felmelegedés esetén az elöntött foltok fokozatosan eltűnehtnek.

Az előrejelzések szerint a következő napokban nem várható jelentősebb csapadék a Körösök vízgyűjtő-területein, így a folyók magyar szakaszain sem szükséges árvízvédelmi készültség elrendelése. Az évszakhoz képest enyhe időjárás ellenére az első fokú készültséghez közeli állapot a szakértő szerint megszokott, üzemszerű állapotnak tekinthető.

FEL