Ár- és belvízi védekezés a Körösökön

2016. március 1. 18:38 | Zsíros András

A sokéves átlag több mint duplája volt a februárban lehullott csapadék mennyisége a Körösök térségében, egy hónap alatt 75 mm eső esett. Ennek is köszönhető a január óta tartó belvízi védekezés, ami első és másodfokú készültséget, míg az árvízi védekezés több szakaszon első fokú készültséget igényelt.

Az elmúlt 24 órában ismét csapadékos időjárás jellemezte a Körösök vízgyűjtő területét, ennek ellenére a folyók román területen mindenütt apadnak.

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta: a Fehér- és Fekete-Körösön a tegnapi nap folyamán, illetve az éjszaka folyamán a tetőzések bekövetkeztek, itt már apadnak a folyók, készültségi szint alatti vízszintek a jellemzőek. A Kettős-Körösön Békésnél első fokú készültség mellett az éjszaka folyamán mintegy hat óra hosszán keresztül tartott a tetőzés, itt már megindult egy igen lassú apadás. A Sebes-Körös, a Berettyó és a Hármas-Körös vízszintjei még enyhén emelkednek, itt első fokú a készültség. A Tisza áradásának visszaduzzasztó hatása miatt a Hármas-Körösön lassú levonulás várható. A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság illetékességi területén a készültséggel érintett szakaszok teljes hossza jelenleg 217 km.

A belvízvédelmi készültség az elmúlt napokban nem változott, továbbra is 6 szakaszon elsőfokú, míg 4 szakaszon másodfokú. Az elöntött területek nagysága enyhén csökkent, de jelenleg is több mint 12 ezer hektár. A belvízvédekezést légifelvételek is segítik.

Január 11-e óta folyik a belvízvédekezés, és mostanra az igazgatóság működési területén lévő mind a tíz belvízvédelmi szakaszon készültség van érvényben. A belvízvédekezésben naponta 80-100 fő vesz részt. Öt üzemelő belvíztározóban közel 2 millió belvizet tartanak vissza, de még kétszer ennyi szabad kapacitással rendelkeznek a tervszerű, megelőzést is szolgáló szivattyúzások eredményeként.

A belvízvédekezés megkezdése óta több mint 37 millió köbméter vizet emeltek át a folyókba, ami megfelel a Velencei-tó víztömegének.

FEL