Csökken az elöntött területek nagysága

2019. június 9. 10:42 | behir

Az elmúlt 24 órában a Körösök romániai vízgyűjtőjében Havasrekettye állomásról (Sebes-Körös vízgyűjtő) jelentették a legtöbb csapadékot (11 mm).  0-3 mm körüli értékekről érkezett jelentés a vízgyűjtő terület többi állomásáról. Magyar területen nem esett eső - derül ki a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) napi jelentéséből.

A tegnapi csapadékok hatására a Fehér-Körös alsó szakasza még árad Borosjenőnél 455 cm (, Kisjenőnél 572 cm. A Fekete-Körös Nagyzeréndnél még árad 562 cm felette apad. A Sebes-Körös romániai szakasza végig apad. A Berettyó vízszintje Szalárdnál tegnap este meghaladta az I. fokú készültségi szintet. A Fehér-Körös vízszintje Gyulánál lassan emelkedik, valamint a Kettős-Körös vízállása Békésnél is lassan emelkedik. Ugyanakkor a Berettyó vízállása Szeghalomnál kissé csökkent. A Sebes-Körös vízállása Körösladánynál a vízeresztés függvényében változik, ma reggel 8 órakor 417 cm volt. A Hármas-Körösön Gyománál és Szarvasnál a készültségi szint fölötti vízállás biztosan megmarad holnap reggelig – figyelmeztet a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság.

A meteorológiai előrejelzések szerint a következő 24 órában a körösök vízgyűjtőjén területi átlagban 0,8 mm körüli csapadék várható.

A KÖVIZIG összesen 340 km hosszú védvonalaiból jelenleg 125 km hosszan tart I. fokú készültséget, ezen védelmi szakaszokon a védelmi fokozatnak megfelelően folyik a segédőri figyelőszolgálat ellátása és a vízmércék olvasása.

Az igazgatóság kilenc belvízvédelmi szakaszán van készültség érvényben. Az elöntött terület nagysága továbbra is kis mértékben csökkent, jelenleg 3 195 hektárt tartanak nyilván.  Az elmúlt napon 116 fő vett részt a belvízvédekezésben.

I. fokú a belvízvédelmi készültség van érvényben a réhelyi, a szeghalmi, a gyomai, a holt-sebes-körösi, a hosszúfoki, a Fehér-Fekete-Körös közi és a mezőberényi belvízvédelmi szakaszokon, míg II. fokú a belvízvédelmi a készültség a Kettős-Körös jobb parti, és az élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszokon.

Az igazgatóság munkatársai a Gyomai belvízvédelmi szakaszon tegnap 18 órától I. fokú készültséget rendeltek el, illetve a Fehér-Fekete-Körös közi belvízvédelmi szakaszokon a II. fokú készültséget I. fokúra mérsékelték. A Dögös-Kákafoki belvízvédelmi szakaszokon pedig tegnap 18 órakor megszüntették a készültséget.

Jelenleg összesen 31 szivattyútelep (ebből 2 folyamatos üzemben) üzemel igazgatóság területén.

 

 

 

További programok »

FEL