Csokitrend: Vajon tényleg csokoládét eszünk?

2020. július 29. 08:25 | Csiffáry Zsuzsanna

Egyre nagyobb figyelmet kap a kézműves édességek piaca, azon belül is a csokoládé desszerteké. Több ételkutatás a kakaótartalmú termékekre fókuszál, ezek szerint pedig jó néhány csokoládés termék alig tartalmazza ezt az alapanyagot. Mi a helyzet Békés megyében? Helyi cukrászdákat kérdeztünk arányokról, kézműves édességekről, csokoládéról.

Az étcsokoládé alapja a cukor, kakaóvaj, kakaó oldat és esetleg vanília keveréke. Míg a tejcsokoládé esetében ehhez hozzájön a tej vagy tejpor, addig a fehér „csokoládénak” cukor, kakaóvaj, tej vagy tejpor és vanília keveréke adja az alapját. A fehér csoki tehát – a hazánkban is elfogadott FAO szabvány szerint – nem szó szerinti csokoládé. Éppen ezért nem mindegy, milyen csokoládét fogyasztunk. Szakemberek szerint az elmúlt években kedvező, tudatos vásárlói minta figyelhető meg. Több mestercukrász is megerősítette, hogy egyre nagyobb az igény a magas szárazanyagtartalommal bíró csokoládékra.

 

Galéria

 

Egyre nagyobb a vásárlók igénye a magasabb szárazanyagtartalmú termékekre

Nem minden a külső, tartja a mondás, pedig az édességek terén legalább annyira számít a külcsín, mint a belbecs. A helyes temperálástól szép fénye lesz az új külsőt kapott csokinak, amit a hozzáértők többféleképpen formáznak, festenek. A fagylalt mellett reneszánszát elő kézműves édességek elkészítésénél a szakemberek nagyon odafigyelnek a magas csokoládétartalomra.

Balogh Lászlóné mestercukrász a behir.hu megkeresésére elmondta, hogy bonbonjaikat és apró termékeiket  60 százalékos, Dominika nevű étcsokoládéval vonják be. Terítékükön szerepel még a velwet white nevű fehér csokoládé, illetve a 67 százalékos madagaszkári csokoládé. Mártogatott bonbonjaikat 41 százalékos ariba tejcsokival ízesítik. 

Egy orosházi fagylaltbárban 8-9 fajta csokoládéval dolgoznak. A különféle csokik közé tartozik a fehér, az ét-, a tej-, illetve a negyedik, néhány éve kifejlesztett Ruby csokoládé – amely rózsaszín színét úgy kapja, hogy maga a kakaóbab is rózsaszín, nem tartalmaz festékanyagot és nagyon különleges, gyümölcsös íze van – fogalmazott Csizmadia Szabolcs mestercukrász. 

– A csokoládé az egyik legnépszerűbb fagylalt. Nálunk a belga csokoládé a közönség kedvence. Nagyon szeretik a kinder fagylaltot is, viszont vannak termőterület-szelektált fagylaltjaink, ilyen például az equadori csokoládé vagy az afrika fekete aranyalmi, ami 80 százalékos ugandai étcsokoládéból készül – mondta el Asztalos Nóra cukrász. 

 

Galéria

Ezek is érdekelhetik

Itthon

Bárányok születtek a köröstarcsai önkormányzati farmon

A bárányok nem hallgatnak a köröstarcsai önkormányzati farmon, hangos bégetéssel fogadják gondozóikat. A hangzavar néhány, szám szerint 13 éhes bari hangjával gyarapodott az elmúlt napokban. Kisbárányok születtek a gondoskodó kezek alatt. A szaporulat gyarapszik, hisz a következő időszakban még 19 vemhes anyajuhtól várnak bárányt.
2021. január 19. 17:04
FEL