Cselgáncs: A békéscsabai Özbas Szofi is a tizennyolc fős vb-csapatban

2021. május 13. 10:05 | behir

A maximális létszámban, azaz 18 fővel képviseltetik magukat a magyarok a június 6-tól 13-ig tartó olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokságon a budapesti Papp László Sportarénában.

A Békés Megyei Kano Judo SE versenyzője nehéz időszakon van túl, hiszen az április eleji, antalyai Grand Slam-versenyen pozitív koronavírustesztet produkált, amit több hetes kihagyás követett. A 63 kilósok mezőnyében az olimpiai kvótát érő világranglistahelyen álló fiatal a budapesti világbajnokságon térne vissza korábbi jó formájához.

Az ifjúsági olimpiai bajnok Özbas Szofi március végén, a tbiliszi Grand Slam-versenyen újra remek formában judózott a 63 kilósok között, éppen csak lemaradt a dobogóról, és végül ötödikként zárt. A grúziai viadalról azonnal utazott át a magyar stábbal Törökországba, mert Antalyában egy hétre rá, április első hétvégéjén újabb Grand Slam-esemény következett. Ez azonban sokkal rosszabbul alakult számára, hiszen pozitív koronavírusteszttel karanténra kényszerült, s a betegség miatt kihagyás is várt rá.

- Nagyon váratlanul ért az egész Törökországban. Az előző heti verseny miatt ugyan kicsit fáradtan érkeztem Antalyába, viszont már abszolút az újabb kihíváson járt az agyam. Ekkor jött a hívás a mérlegelés napján, hogy pozitív lett a tesztem. A szobatársam, Gercsák Szabina sem állhatott rajthoz végül emiatt, nagyon sajnáltam, hogy ilyen helyzetbe került ő is miattam - fogalmazott a versenyző az utanpotlassport.hu-nak.

A 19 éves tehetség azonban sikerült legalább némi pozitívumot is találnia a rosszult sikerült törökországi utazásban.

- Édesapám Ankarában él, és szerencsére megengedték, hogy nála töltsem a karanténomat a hotelszoba helyett, így jóval komfortosabbá vált a karantén időszaka. Amikor az első pozitív tesztem megjött, nem jelentkeztek tünetek, viszont egy-két napra rá fizikailag is rosszabbul lettem. Végül semmi komolyabb nem lett belőle, és tíz nap után haza is jöhettem - hangsúlyozta.

A junior világ- és Európa-bajnok jelenleg az olimpiai kvalifikációs ranglista huszonhatodik helyén áll, amely olimpiai indulást érne számára, viszont a fertőzés miatt négy komoly nemzetközi versenyt is ki kellett hagynia a Békés Megyei Kano Judo SE versenyzőjének, s közben a riválisai gyűjtögették a pontokat, sőt, legutóbb Kazanyban éppen közvetlen üldözője, a lengyel Ozdoba szerezte meg az aranyérmet.

- Először nem is voltam tisztában vele, hogy ez pontosan mit jelent majd a következő időszakra, és a protokoll szerint hat hetet ki kell hagynom. Úgy voltam vele, amikor hazaértem Ankarából, hogy a lisszaboni Európa-bajnokságon már ott is lehetek, de mondták a szakemberek, hogy felejtsem el. Hosszabb kihagyás vár rám. Ha ezzel az első pillanatban is képben vagyok, amikor kiderült a pozitív eredmény, lehet, hogy sokkot kaptam volna. Néhány judomentes hét után most már újra elkezdtem a tréningeket, bár csak fokozatosan adagolva a terhelést. Még egyáltalán nem érzem magam százszázalékosnak, de napról napra egyre jobb - emelte ki.

 

Tizennyolc fős csapat küzd majd a hazai vb-n

 

A férfiaknál és a nőknél is legfeljebb kilenc versenyzőt indíthat minden ország a vb-n, ezt a lehetőséget a két magyar szövetségi kapitány, a férfiakat irányító Pánczél Gábor és a női csapatot vezető Toncs Péter is kihasználja.

"Az elvárásaink erősen függenek a világbajnokságon résztvevő mezőny minőségétől. Ha tényleg olyan erős lesz a verseny, ahogyan gondoljuk, akkor a férfi szakág ideális esetben egy érem és egy pontszerző helyet tud megszerezni" - mondta a judoinfo.hu szaklapnak Pánczél Gábor.

Toncs Péter szerint négy versenyzője elé lehet célul tűzni a legjobb nyolc közé kerülést, közülük ketten a dobogóra is esélyesek lehetnek.

A magyar csapat rangidőse Ungvári Miklós, aki 40 évesen lép majd tatamira 13. világbajnokságán, a legfiatalabb pedig a junior Eb-bronzérmes, 19 esztendős Sáfrány Péter lesz.

Ami a júniusi résztvevők eddigi vb-termését illeti, a hosszú kihagyás után visszatérő Mészáros Anett két ezüst- és két bronz-, Ungvári Miklós három bronz-, Tóth Krisztián egy ezüst-, Csernoviczki Éva és Karakas Hedvig pedig egy-egy bronzérmet szerzett eddig.A magyar vb-csapat:

férfiak:
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Tóth Benedek (MTK Budapest)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Sáfrány Péter (Miskolci VSC)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Vég Zsombor (Ceglédi VSE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE)
nők:
48 kg: Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE)
57 kg: Karakas Hedvig (BHSE), Kármán Andrea (UTE)
63 kg: Özbas Szofi (Békés Megyei Kano JSE), Varga Brigitta (KSI SE)
70 kg: Gercsák Szabina (DVTK)
78 kg: Mészáros Anett (Szatymaz)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC)

 

A vb-program:


június 6., vasárnap: férfi 60 és női 48 kg
június 7., hétfő: férfi 66 és női 52 kg
június 8., kedd: férfi 73 és női 57 kg
június 9., szerda: férfi 81 és női 63 kg
június 10., csütörtök: férfi 90 és női 70 kg
június 11., péntek: férfi 100 és női 78 kg
június 12., szombat: férfi +100 és női +78 kg
június 13., vasárnap: vegyes csapatverseny

 

Forrás: MTI/utanpotlassport.hu

 

További programok »

FEL