Cselgáncs: Özbas kikapott a vb-negyeddöntőben, de megszerezte az olimpiai kvótát

2021. június 9. 14:41 | Kovács Dávid

A 63 kilogrammos Özbas Szofi két győzelemmel a negyeddöntőbe jutott, ahol kikapott a venezuelai Anriquelis Barriostól, így a vigaszágra került a budapesti Papp László Sportarénában zajló olimpiai kvalifikációs cselgáncs-világbajnokság szerdai versenynapján. A Békés Megyei Kanu Judo SE versenyzője ezzel a teljesítménnyel bebiztosította részvételét a nyári, tokiói olimpián!

Az ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnok versenyző - aki 27., olimpiai kvótás helyen áll a világranglistán - a 32 között a kétszeres vb-bronzérmes holland Juul Franssennel kezdett. A Békés Megyei Kano Judo SE fiatalja végig aktívabb volt, sokat indított, ám a meccs derekán közel volt ahhoz, hogy egy karfeszítéssel elveszítse a mérkőzést. Az aranypontig tartó hosszabbításból 55 másodperc telt el, amikor a 19 éves dzsúdós fenékre ültette, majd hanyatt döntötte riválisát. A bíró némi videózás után vazaarit ítélt, így a magyar versenyző került a nyolcaddöntőbe.

A legjobb 16 között az ázsia-bajnoki ezüstérmes mongol Gankhaich Bold következett. Özbas Szofi több dobással is megpróbálkozott, de ezek nem jártak sikerrel, az ázsiai dzsúdós viszont szemlátomást fáradni kezdett. A mindent eldöntő aranypontig tartó hosszabbításban a mongol már látványosan húzta az időt, minden szünet után lassan állt fel és szinte csak kapkodott a levegőért. A mérkőzés csaknem nyolc és fél perce tartott, amikor a bíró harmadszor is megintette Boldot, így a magyar versenyző jutott a nyolc közé.

 

Özbas Szofi (fehérben) és a mongol Gankhaich Bold küzdelme a nők 63 kg-os súlycsoportjában (Fotó: MTI)

Özbas Szofi (fehérben) és a mongol Gankhaich Bold küzdelme a nők 63 kg-os súlycsoportjában (Fotó: MTI)

 

A negyeddöntőben a világranglistán 13. helyen álló a venezuelai Anriquelis Barrios volt az ellenfél. A fiatal magyar ezúttal is aktívan kezdte a mérkőzést az egy fejjel magasabb Barrios pedig védekezett. Az ellenfél szűk három perc elteltével egy térdelő helyzetből földre döntötte A 19 éves magyart, vazaarit kapott, majd leszorítással folytatta az akciót. Ebből a Békés Megyei Kano Judos SE versenyzője - aki első felnőtt vb-jén szerepel - még kibújt, de fordítani már nem tudott a hátralévő időben, így kikapott.

- Szofi nagyon szépen dolgozott, komoly ellenfeleket győzött le. Az első meccsén a vb-bronzérmes holland lány ellen is nehéz dolga volt, de a mongol cselgáncsozó is kemény rivális volt. A negyeddöntőben egy nagyon ügyes venezuelai lány volt az ellenfele, kicsin múlt a győzelem és az elődöntőbe jutás. Sokan nem is várták Szofitól ezt a kiváló eredményt, hiszen sérülés és koronavírus után nem volt könnyű felkészülni erre a vb-re – értékelt edzője, Gyáni János.

Özbas Szofi már a vb előtt is szinte biztos olimpiai résztvevő volt, a negyeddöntős szerepléssel pedig bebiztosította az ötkarikás részvételt.

- Ez álomszerű, óriási tett 19 évesen kijutni az olimpiára. Itt a vb-n is megmutatta, hogy egy jó felkészüléssel, jó versenyzéssel kiváló eredményt lehet elérni. Fiatal kora ellenére egyre érettebben, megfontoltabban versenyzik, követve a taktikai utasításokat, úgyhogy szép jövő áll előtte – fogalmazott a csabai klub elnöke.

Özbas a vigaszágon elsőként a brazil Ketleyn Quadrosszal találkozott. A két versenyző kiegyenlített párharcot vívott az első percben, majd a rutinos dél-amerikai hanyatt vetődve a földre vitte a csabai cselgáncsozót és vazaarit kapott. Az akciónak még nem volt vége, Quadros rögtön leszorítással folytatta, amelyből a magyar tehetség nem tudott kiszabadulni, így ipponvereséget szenvedett és élete első felnőtt világbajnokságán a 7. helyen végzett.

 

MTI/behir.hu

 

 

További programok »

FEL