Csányi Illés: Lokálpatrióta vállalkozó vagyok

2020. január 19. 08:15 | Mikóczy Erika

Csányi Illés 54 éves, vállalkozó, két gyermek édesapja. A nyolcvanas évek végétől az elsők között üzemeltetett piacvezető, vegyes élelmiszerdiszkont-hálózatot Békés megyében, saját márkás termékek gyártásával, forgalmazásával. A multik megjelenése profilváltásra késztette: két évtizede dohánykereskedelemmel foglalkozik. Ősszel a Hajrá Békéscsaba színeiben indult és jutott be a képviselő-testületbe.

– Mi késztette arra, hogy most vállaljon közéleti szerepet?

– A Keleti kertekben lakom, úgy láttam, nem kap elegendő figyelmet ez a terület. A munkám kapcsán is sokakkal beszélgettem a város ügyeiről, és egyre jobban foglalkoztatott, hogy a sok-sok felmerült problémát hogyan lehetne megoldani. Amikor megkerestek, hogy csatlakozzak a Hajrá Békéscsabához, úgy gondoltam, ez jó lehetőség arra, hogy többet tegyek a városért. Lokálpatrióta vállalkozó vagyok, és most lehetőségem van azon dolgozni, hogy imádott városomból egy élhetőbb, 21. századi település váljon, tele fiatalokkal és megbecsült nyugdíjasokkal.

– A közbiztonsági, ellenőrzési és ügyrendi bizottság elnöke, valamint a városüzemeltetési, fejlesztési és környezetvédelmi bizottság alelnöke lett. Itt melyek a főbb feladatok?

– Az elsőként említett bizottság ellenőrzi, hogy a közgyűlési előterjesztések a jogszabályoknak megfelelnek-e, illetve foglalkozunk a közterületek közbiztonsági feladataival is. Mindnyájunk számára elsődleges fontosságú a közbiztonság, jó látni, hogy Békéscsabán a hivatásos szervek és a polgárőrök is ezen őrködnek. A városüzemeltetési bizottsághoz tartozik egyebek mellett az, hogy Békéscsaba közterületei gondozottak, rendezettek legyenek, de véleményezzük a közlekedéssel, a kommunális feladatokkal, a helyi közutak fenntartásával kapcsolatos előterjesztéseket is.

– A 3-as számú választókerületben önt választották egyéni képviselővé. A körzetben mi vár elsődlegesen megoldásra?

– A földes utcákat szeretnénk szilárd burkolattal ellátni, ehhez azonban sok-sok előkészítésre van szükség. Ahhoz, hogy bizonyos utcákban meglegyen a járda, az út, megoldjuk a csapadékvíz-elvezetést, területrendezésre, telekrészek leadására is szükség van. Ez rengeteg egyeztetést igényel, most ezen dolgozom. Fontos, hogy egységesen lépjünk fel, mert így megvalósulhatnak azok a fejlesztések, amelyekkel ezek a területek is sokkal értékesebbek lesznek. Az utak, járdák karbantartása folyamatos feladatat egyébként az egész körzetben. Eredményeket máris elértünk, az Ormay soron kátyúztunk, és a tárgyalásaink eredményeként már házhoz viszi a posta a küldeményeket és a kukásautó is bejár. Emellett a Lencsési-lakótelep tömbházainak energetikai felújítása, a Lencsési még élhetőbbé tétele is foglalkoztat.

Csányi Illés önkormányzati képviselő január 30-án, csütörtökön 14-18 óráig fogadóórát tart

az Arany János kollégiumban (Lencsési út 136.).

FEL