Családjával oszt csomagokat a kondorosi lelkipásztor

2020. december 22. 10:52 | Vári Bianka

"Többen próbáltak lebeszélni minket arról, hogy idén kockázatot vállaljunk, hiszen feleségem, Adrienn és én is veszélyeztetettek vagyunk, de Isten mindig bátorított arra, hogy fontos ez a feladat,  mert vannak olyan gyerekek, akiknek ez a cipősdoboznyi szeretet lesz karácsonykor az egyetlen."

Feleségével és egyéves kislányával járja a települést Kiss Illés Zoltán, a Kondorosi Baptista Gyülekezet lelkipásztora. Azt a több mint 170 cipősdoboznyi ajándékot hordják szét, amit a környező településekről ajánlottak fel az elmúlt hetekben. (Ismeretségünk okán tegeződünk.)

 

– Több éves folyamat eredménye az, hogy most rekord számú cipősdoboz érkezett hozzátok. Honnan, hogyan indultatok?

– A Kondorosi Baptista Gyülekezetben mondhatni hagyomány, hogy karácsony előtt a környékben élő gyerekeknek ajándékokat készítünk. Tavalyelőtt kaptuk az első olyan cipősdobozokat, amelyek a városból érkeztek és nem a gyülekezet tagjai készítették. Ezek spontán felajánlások voltak, tudtak arról az emberek, hogy közösségünk ajándékokat készít gyerekek számára, és szerettek volna segíteni ebben. Ekkor döntöttük el, hogy a következő évben csatlakozunk a Baptista Szeretetszolgálat cipősdoboz akciójához, és széles körben hirdetjük meg az ajándék készítésének lehetőségét. Tavaly közel száz, idén százhetvenhárom dobozt tudtunk készíteni a felajánlott adományokból.

 

A szeretetcsomagoknak sokan örülhetnek majd

 

– Hány helyről kaptatok most felajánlásokat?

– Személyes felajánlások érkeztek a Kondorosi és Orosházi Baptista Gyülekezetből, Kondorosról a városból. Szarvasról a Gallicoop Zrt. is gyűjtött cégen belül, 26 dobozt hoztak át hozzánk, illetve Gyomaendrődön a Körös Hotel szervezett gyűjtést, tőlük 72 dobozt kaptunk.

 

– Voltak kész cipősdobozok és egyéb tárgyi felajánlások is. Kik állították össze a kész csomagokat?

– Sokan kész cipősdbozokat készítettek szépen becsomagolva, mások gyerekeknek való játékokat, vagy édességet hoztak, amiből mi készítettünk dobozt. Mint gyűjtőpont, felelősségünk, hogy minden dobozt átnézzünk, nincs-e benne romlandó áru, vagy oda nem illő holmi, illetve mi döntjük el, hogy az életkornak megfelelő-e az ajándék tartalma. Ha szükséges, akkor kipótoljuk a dobozokat, ezt főleg azokból a felajánlásokból tudtuk megtenni, amelyek ömlesztve érkeztek. Idén ez a munka két teljes délutánt jelentett hat fős kis csoportunk számára.

– Összesen hány cipősdobozt hordtok majd szét?

– Idén összesen 173 cipősdobozt készítettünk, ebből 142 ajándékot tudunk szétosztani saját hatáskörben. Két autóval tudjuk megtenni, mert az orosházi testvérek is besegítenek, hogy célba jussanak az ajándékok. A fennmaradt 31 dobozt a békéscsabai gyűjtőpont segítségével végül a baptista cigánymisszió munkatársainak továbbítjuk.

 

Kiss Illés Zoltán a családjával

 

– Kikhez juttattok a csomagokból, hogyan választottátok ki?

– A korábbi években a Kondorosi Baptista Gyülekezet szervezett egy karácsonyi alkalmat, ahol meg tudtuk ajándékozni a gyerekeket. Volt bábelőadás, ének, és egy kis üzenet is a Bibliából. Évről évre bővült a látogatók száma, tavaly már alig fértünk az be imaházba. Idén, a járvány miatt ez az alkalom elmaradt, személyesen visszük ki a cipősdobozokat a családokhoz Kondorosra, Kardosra, Szarvasra, Orosházára, és Kétsopronyba. Minden településen felvettük a kapcsolatot a családsegítőkkel, vagy olyan szervezetekkel, akik kapcsolatban vannak a szerényebb körülmények között élő családokkal. Orosházán gyermekotthonba is jutott a dobozokból, Kétsopronyban pedig a tanyasi gyerekek kapták az ajándékokat.

 

– Miért vállaljátok ennyi csomag kihordását a jelenlegi helyzetben? Van segítségetek a munkában?

– Többen próbáltak lebeszélni minket arról, hogy idén kockázatot vállaljunk, hiszen feleségem, Adrienn és én is veszélyeztetettek vagyunk, de Isten mindig bátorított arra, hogy fontos ez a feladat,  mert vannak olyan gyerekek, akiknek ez a cipősdoboznyi szeretet lesz karácsonykor az egyetlen.

További programok »

FEL