Családi házban lakók: még egy nap és bírságolhatnak

Ötmillió forintba is kerülhet, ha a telkén parlagfüvet találnak.

Június 30-án jár le a határidő, amíg minden háztulajdonosnak köteles a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani. Aki ezt nem teszi meg, annak bírságot küldhet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). S mindez nemcsak üres fenyegetőzés, volt olyan ingatlantulajdonos hazánkban, akinek 400 ezer forintos büntetést varrtak a nyakába. Mindezt úgy, hogy nem is tudott róla, hiszen a felvett jegyzőkönyv alapján a megyei illetékes hatóság a parlagfű-mentesítési kötelezettségre való figyelmeztetés nélkül hatósági eljárást indíthat.

 

Miből áll a büntetés?

  • a vállalkozó költsége (ha a közérdekű védekezést végrehajtotta)
  • a vállalkozó okafogyottá vált kiszállási költségét (ha az ügyfél elmulasztotta értesíteni a hatóságot, hogy maga elvégezte a védekezést és a vállalkozó kiment a helyszínre)
  • a közérdekű védekezés végrehajtásával kapcsolatban felmerült hivatali költséget.
  • külterületek esetében az ingatlanügyi hatóságnál felmerült valamennyi költséget.

 

Magyarországon minden ötödik ember allergiás

Habár tavaly nem volt olyan súlyos a helyzet, mint például 2014-ben, a parlagfű így is jókora gondot okozott az allergiásoknak. Magyarországon minden ötödik ember allergiás a gyomnövényre. Azoknak, akik érintettek, érdemes figyelniük a keresztallergiára is, amely elsősorban nyers zöldségek vagy gyümölcsök fogyasztásakor jelentkezik, hiszen az allergének nagyon gyakran megsemmisülnek a különböző ételkészítési eljárások során – írja a Hazipatika.com. A tünetek akár néhány perccel az adott élelmiszer elfogyasztása után megfigyelhetőek. A leggyakrabban viszketés, égő, irritáló érzés jelentkezik, az ajkak, a száj, a szájpadlás, a fül, a szem, az orr vagy az arcbőr területén.  A pollenallergia kezelésével jó eséllyel csökkenthetjük a keresztallergiás tünetek megjelenését is, de amennyiben tudjuk, hogy valamilyen ételre érzékenyen reagálunk, egyszerűbb ezt kihagyni az étrendünkből. A parlagfűre allergiásoknak érdemes elkerülni a stevia édesítőszert is.

Megosztás:

Címke: , ,