Büntetésre számíthat, aki nem írtja ki a parlagfüvet

2017. július 29. 15:04 | Szabó Rita

Prüszkölés, orrfolyás és könnyezés – ezek a kellemetlen tünetek jelentkezhetek akkor, ha valaki allergiás a parlagfűre. A pollenszórás ebben az időszakban pedig egyre intenzívebb. A parlagfű irtására és az allergiásokra is fokozottan figyelni kell a szakemberek szerint, aki ugyanis nem írtja a növényt, büntetésre számíthat.

A parlagfű a bolygatott területek növénye, úgynevezett pionír növény, amely Békés megye északi területein a legelterjedtebb. A növény- és talajvédelmi osztály felügyelője szerint a gazdák nagyon komolyan veszik a parlagfű fertőzöttséget.

– A 2008. évi XLVI. törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről rendelkezik arról, hogy a parlagfű virágbimbójának kialakulását legkésőbb minden év június 30-ig meg kell akadályozni. Ezt az állapotot pedig a vegetációs idő végéig folyamatosan fent kell tartani – mondta el Farkas Gábor, a Békéscsabai Járási Hivatal növény- és talajvédelmi osztályának felügyelője.

Növényvédelmi bírságot akkor szabnak ki, ha valaki ezt a törtvényt nem tartja be – tette hozzá a szakember. A bírság 15 ezer forinttól akár 150 millió forintig is terjedhet. Nemcsak a gazdáknak okoz gondot a parlagfű, de az allergiásoknak is meggyűlik vele a baja. Számos kellemetlen tünetre lehetnek figyelmesek a parlagfű pollenjére érzékenyek.

– Az allergének, a légköri allergének jellemzően a szénanátha tüneteit produkálják, amely orrfolyással, könnyezéssel, szem, orr-, illetve száj-nyálkahártya irritációval, köhögéssel, súlyosabb esetekben pedig akár nehézlégzéses tünetekkel járhat. Nyilván a megelőzésre is vannak javasolt módszerek, például a napi, intenzívebb hajmosás, vagy akár az ágynemű és a párnahuzat gyakori mosása – emelte ki a Békés Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

Sárosi Tamás hozzátette: nincs jellemző különbség a Békés megyei és az országos adatok között a megbetegedések és az allergiások számát illetően. Minden ötödik felnőtt küzd valamilyen mértékű allergiával, melyet a parlagfű okoz. A szakemberek úgy tartják, közös érdek a gyomnövényeknek kiirtása.

További programok »

FEL