Csak a multi családbarát?

Idén is meghirdették a családbarát munkahely pályázatot. Békés megyéből többször nyertek már.

Hatodik alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát munkahely című pályázatot, amelyen az erkölcsi elismerés mellett akár kétmillió forintos támogatás is elnyerhető.

A kis-, közép- és nagyvállalatok, valamint a költségvetési, közigazgatási szervek június 3-ig nyújthatják be jelentkezésüket. A pályázatok elbírálása során egyszerre értékelik a munkahelyek már meglévő és tervezett családbarát intézkedéseit, figyelik mennyire valósul meg a a munka és magánélet összeegyeztetése. Aki elnyeri a címet, egy évig használhatja azt. A felhívás részletei itt olvashatóak.

Az elmúlt években egyre többen igyekeznek elérni a családbarát munkahely címet. Békés megyében már több önkormányzatnak sikerült, Gyula 2011-ben, Mezőberény 2012-ben, Dévaványa 2012-ben és 2015-ben, Újkígyós pedig 2014-ben nyerte el a címet. A cégek közül pedig egyebek mellett az elismerésben részesült a Békés Megyei Könyvtár, a gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., a kondorosi Fríz-Tej Mezőgazdasági Zrt., a Békés Város Szociális Szolgáltató Központ, valamint az orosházi Egységes Szociális Központ.

 

Magyarországon elsősorban a multi családbarát

A Piac és Profit cikke szerint a gyermek- és munkavállalás összehangolásában jelentős szerepük van a családbarát munkaerőpiaci eszközöknek, például a rugalmas (atipikus) foglalkoztatás különböző típusainak. A magyarországi vállalatok azonban csak elvétve alkalmazzák a gyermekes munkavállalók újbóli munkába állását elősegítő intézményi eszközöket, holott ez nemcsak a munkavállalóknak lenne hasznos, hanem a vállalatok is sokat profitálhatnának belőle az elkötelezett, lojális munkaerő révén.

 

A főnökön múlik a munka-magánélet egyensúlya

Szakemberek szerint a munka és magánélet összeegyeztetése, vagy másképp fogalmazva a családbarát munkahely slágertémának számít, mégis még az sem egészen tiszta, hogy miről is beszélünk pontosan. Gyakran a munkaadókra néz a társadalom, tőlük várjuk a megoldást. Az alapfeltételeket valóban nekik kell megteremteni, de a munkavállalónak is tudnia kell megfelelően élnie vele. Emellett szükség van a külső támogató körülményekre is, például olyan óvodai rendszerre, ahol adott esetben a beteg gyereket is fogadják.

Megosztás:

Címke: , , , , , , , , , ,