Csak a multi családbarát?

2016. május 13. 09:08 | Fekete Kata

Hatodik alkalommal hirdette meg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családbarát munkahely című pályázatot, amelyen az erkölcsi elismerés mellett akár kétmillió forintos támogatás is elnyerhető.

A kis-, közép- és nagyvállalatok, valamint a költségvetési, közigazgatási szervek június 3-ig nyújthatják be jelentkezésüket. A pályázatok elbírálása során egyszerre értékelik a munkahelyek már meglévő és tervezett családbarát intézkedéseit, figyelik mennyire valósul meg a a munka és magánélet összeegyeztetése. Aki elnyeri a címet, egy évig használhatja azt. A felhívás részletei itt olvashatóak.

Az elmúlt években egyre többen igyekeznek elérni a családbarát munkahely címet. Békés megyében már több önkormányzatnak sikerült, Gyula 2011-ben, Mezőberény 2012-ben, Dévaványa 2012-ben és 2015-ben, Újkígyós pedig 2014-ben nyerte el a címet. A cégek közül pedig egyebek mellett az elismerésben részesült a Békés Megyei Könyvtár, a gyulai Kulturális és Rendezvényszervező Nonprofit Kft., a kondorosi Fríz-Tej Mezőgazdasági Zrt., a Békés Város Szociális Szolgáltató Központ, valamint az orosházi Egységes Szociális Központ.

 

Magyarországon elsősorban a multi családbarát

A Piac és Profit cikke szerint a gyermek- és munkavállalás összehangolásában jelentős szerepük van a családbarát munkaerőpiaci eszközöknek, például a rugalmas (atipikus) foglalkoztatás különböző típusainak. A magyarországi vállalatok azonban csak elvétve alkalmazzák a gyermekes munkavállalók újbóli munkába állását elősegítő intézményi eszközöket, holott ez nemcsak a munkavállalóknak lenne hasznos, hanem a vállalatok is sokat profitálhatnának belőle az elkötelezett, lojális munkaerő révén.

 

A főnökön múlik a munka-magánélet egyensúlya

Szakemberek szerint a munka és magánélet összeegyeztetése, vagy másképp fogalmazva a családbarát munkahely slágertémának számít, mégis még az sem egészen tiszta, hogy miről is beszélünk pontosan. Gyakran a munkaadókra néz a társadalom, tőlük várjuk a megoldást. Az alapfeltételeket valóban nekik kell megteremteni, de a munkavállalónak is tudnia kell megfelelően élnie vele. Emellett szükség van a külső támogató körülményekre is, például olyan óvodai rendszerre, ahol adott esetben a beteg gyereket is fogadják.

További programok »

FEL